Van windturbine tot fietsenstalling

10/18/2021
Van windturbine tot fietsenstalling
80
Views

Je hebt ze vast en zeker gezien vanaf je fiets of vanuit de trein; windturbines. Windturbines hebben een levensduur van 20-25 jaar. Nadat ze een leven lang groene energie hebben geproduceerd, kan 85-90% van de windmolen worden gerecycled. Sommige onderdelen kunnen daarbij ook voor andere doeleinden worden hergebruikt.

In sommige Europese landen zoals Duitsland, Spanje en Denemarken worden windturbines al vervangen voor nieuwere versies. Dit zorgt voor de nodige problemen, want er is geen plan voor wat er gedaan moet worden met de oude onderdelen. Elke wieken weegt ongeveer 1400 kg en is gemaakt van glasvezel, koolstofvezel en andere moeilijk recyclebare materialen.

aerogenerador parking bicicletas

Zoals je misschien wel weet is Denemarken, naast Nederland, ook een land waar de meeste mensen hun fiets dagelijks gebruiken. De fiets is het belangrijkste vervoermiddel in dorpen en steden en vrijwel alle mensen, jong en oud, gebruiken hun fiets dagelijks. Daarbij genereert Denemarken de helft van de verbruikte energie door middel van windturbines. Het probleem van de oude windturbines hebben ze opgelost door fietsen en windturbines te combineren door middel van een ingenieuze oplossing; na 25 jaar worden turbines gebruikt als overkappingen voor fietsenstallingen.

aerogenerador parking bicicletas

Así esZo krijgt een moeilijk recyclebaar materiaal op eenvoudige wijze een nieuw doel en worden geparkeerde fietsen ook nog eens beschermd tegen regen en zonlicht.

Dit alles is ontstaan dankzij een initiatief van de Deense regering. Er werd een openbare wedstrijd georganiseerd waarbij deelnemers werden uitgedaagd nieuwe manieren te ontwikkelen voor het hergebruiken van de onderdelen van windmolens. “Re-wind” was één van de inzendingen. Dit idee werd uiteindelijk de winnaar.

Bestaat er iets soortgelijks in jouw omgeving? Is jouw lokale overheid op zoek naar nieuwe manieren om materialen te recyclen of opnieuw te gebruiken? Laat het ons weten!

Foto’s van Siemens Gamesa, Chris Yelland & Luo Lei

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *