Vrouwen in de wielersport die toen en nu geschiedenis schrijven

8 March, 2021
Vrouwelijke fietsers die geschiedenis hebben gemaakt en nog altijd een grote impact hebben

Er is voor ons geen betere manier Internationale Vrouwendag te vieren dan door de meest herkenbare figuren in de geschiedenis van vrouwen in de wielersport uit te lichten! In deze post lichten we de meest opvallende vrouwelijke figuren uit de wielerwereld toe.

Een korte geschiedenis van vrouwen in de wielersport

De fiets als vervoermiddel stamt uit de 18e eeuw. In deze tijd waren vrouwenrechten onderhevig aan die van mannen. De komst van de fiets betekende vrijheid en autonomie voor veel vrouwen. Ze kregen meer bewegingsvrijheid, en waren qua transport niet meer afhankelijk van de man. Vrouwen moesten in die tijd namelijk vaak toestemming vragen aan de man, voor bijna alles.

De fiets bracht dus veel verandering en had een een grote invloed op rechten van vrouwen. Vrouwelijke fietsers werkten steeds meer samen om zo de algemene manier van denken en handelen richting vrouwen te veranderen. Een voorbeeld hiervan is Amelia Bloomer.

Amelia verdedigde de belangen van vrouwelijke fietsers, waaronder het vrouwenstemrecht in de Verenigde Staten. Amelia’s inzet had een grote impact en ze bracht veel verbetering voor de rechten van vrouwen. Ze ontwierp daarbij de beroemde damesfietsbroek Bloomers; een wijde, comfortabele en lichte fietsbroek. Mede hierdoor kregen vrouwen steeds meer zeggenschap over welke kleding ze wilden dragen.

Veel andere vrouwelijke fietsers, waaronder Susan B. Anthony, Alfonsina Strada en Marthe Hesse steunden Amelia en de opmars naar betere rechten voor de vrouw. Hun doel was; de rechten van vrouwen te verdedigen en het bestaande ‘macho-denken’ veranderen.

geschiedenis van vrouwelijke wielrenners

Born: Estampa de 13 de junio de 1936

Vier vrouwen die geschiedenis hebben geschreven in het vrouwenwielrennen

Wanneer we het hebben over historische figuren uit de wielersport, dan komen namen als Lance Armstrong, Miguel Indurain of Greg Lemond direct in ons op. Helaas zijn veel wielerliefhebbers niet op de hoogte van de geweldige prestaties die vrouwelijke wielrenners hebben geleverd door de eeuwen heen. Er zijn namelijk ongelooflijk veel getalenteerde vrouwelijke wielrenners die de geschiedenis van het wielrennen hebben beïnvloed. Denk hierbij aan:

1. Annie Londonderry

Zoals eerder genoemd, de wereld van het vrouwenwielrennen wordt grotendeels genegeerd door de meeste sportliefhebbers en vaak zelfs door de media. Annie Londonderry heeft echter zoiets unieks gepresteerd, dit mag simpelweg niet genegeerd worden!

Ze was als fietser, journaliste en avonturier de eerste vrouw die in 1895 op de fiets de wereld rondreisde; een prestatie waar ze 15 maanden van haar leven aan besteedde. Ze liet haar man en kinderen thuis en accepteerde sponsor Londonderry Lithia. Deze sponsor betaalde haar $ 1.000. Voor dit bedrag moest Annie een spandoek met de Londonderry merknaam aan haar fiets vastmaken. De uiteindelijke beloning voor deze prestatie was $ 5.000, plus de erkenning van de mensen om haar heen. Iedereen zag haar namelijk als de excentriekeling van die tijd. Bij terugkomst deelde ze al haar ervaringen in de New York World krant in haar column “The New Woman”.

Annie Londonderry vrouwelijke fietser

Born: gct.com

2. Jeannie Longo

French Longo, geboren op 31 oktober 1958, begon haar carrière als professionele ski-atleet. Totdat ze het baan- en wegwielrennen ontdekte. Ze bleek hiervoor een uniek talent te bezitten en onverslaanbaar te zijn.

Jeannie bleef tijdens haar professionele carrière keer op keer nieuwe records vestigen, waaronder de gouden medaille in het Olympische wegenfonds in Atlanta in 1996, 13 wereldkampioenschappen en in totaal 59 Franse kampioenschappen.

Jeannie Longo vrouwelijke fietser

Born: rtve.es

3. Marianne Martin

Marianne Martin, geboren op 1 november 1957, was de winnaar van de eerste Women’s Tour van de moderne tijd, in 1989. Haar overwinning was werkelijk spectaculair, aangezien Marianne maanden voor het evenement vocht tegen bloedarmoede en er ondanks haar conditie toch in slaagde de wedstrijd te winnen, na meer dan 29 uur trappen. Ze wordt dankzij haar doorzettingsvermogen en kracht gezien als een van de belangrijkste vrouwelijke wielrenners in de geschiedenis.

Marianne Martin vrouwelijke fietser

Born: capavelo.com

4. Beryl Burton

Beryl Burton is een wielrenster zonder grenzen; ze bleef continu records breken en bleef jaar na jaar de titel vasthouden. Zo was en is de Britse wielrenster al bijna 25 jaar de beste wielrenster van het Verenigd Koninkrijk.

Beryl’s records zijn ongeëvenaard, ze behaalde 11 medailles in het Wereldkampioenschap op de baan tussen 1969 en 1973, daarnaast won ze 3 medailles in het Wereldkampioenschap op de weg tussen 1960 en 1967. Dit is echter nog niet alles; Beryl bleef winnen en brak het wereldrecord van 446 kilometer in een tijdrit van 12 uur, waarbij ze de tijden van veel mannen wist te verslaan en daarbij het record voor twee jaar vasthield. Vergeet niet de meer dan 90 nationale kampioenschappen, 7 wereldkampioenschappen en talloze andere records.

Beryl Burton vrouwelijke fietser

Born: cyclingweekly.com

De hausse van vrouwelijke fietsers

Volgens de nieuwste onderzoeken van het Bicycle Cities Network is de aanwezigheid van vrouwelijke fietsers in de afgelopen twee jaar met wel vijf punten toegenomen, terwijl het aandeel van mannen stabiel is gebleven. We zijn erg blij te horen dat zowel vrouwen nu bijna net zo vaak op de fiets stappen als mannen. Het percentage is momenteel 42,8% vrouwelijke fietsers en 58,9% mannen.

De invloed en aanwezigheid van professionele wielrenners

Het is natuurlijk geweldig te zien dat zoveel vrouwelijke fietsers op zo’n hoog niveau presteren en een impact hebben in verschillende disciplines in de wielersport. Bovendien worden veel vrouwen uitgedaagd zelf ook de wielerwereld te betreden, doordat veel wielrensters en fietsers hun ervaringen volop delen op Social Media.
Hieronder lichten we een paar van de meest toonaangevende vrouwelijke fietsers van deze tijd uit.

1. Pauline Ferrand Prevot

Pauline Ferrand Prevot (1992, Frankrijk) is een van de meest bekroonde wielrenners in de huidige wielerscene. Ze heeft in totaal 5 wereldtitels in haar prijzenkast staan. De 28-jarige Franse wielrenster is erin geslaagd om, naast het verzamelen van talrijke podiumplaatsen, wereldkampioene te worden in verschillende fietsdisciplines waaronder veldrijden (1 keer), wielrennen (1 keer) en Cross Country (6 keer). Ze is momenteel onderdeel van het Absolute Absalon BMC-team; het UCI-team van Julien Absalon.

Pauline Ferrand Prevot vrouwelijke fietser

Born: solobici.es

2. Annemiek van Vleuten

Deze Nederlandse wielrenster is geboren in 1982 en is gespecialiseerd in weg- en baandisciplines. Ze heeft tijdens haar carrière grote successen behaald: winnaar van het algemeen klassement van La Route de France Féminine in 2010, de Giro d’Italia voor vrouwen in 2018 en 2019 en de prestigieuze Ronde van Vlaanderen in 2011. Naast het winnen van deze grote sportevenementen heeft Annemiek in totaal 6 medailles behaald in het Wereldkampioenschap Wegwielrennen tussen 2013 en 2020, en 1 erkende gouden medaille op het Europees Kampioenschap Wegwielrennen 2020. Ze heeft onlangs getekend voor het Movistar Team.

Annemiek van Vleuten vrouwelijke fietser

Born: bicycling.com

3. Laura Kenny

Laura Kenny, geboren in 1992, is een van de meest erkende Britse wielrensters. Laura valt op als topsporter, want ondanks haar problemen met astma heeft ze 2 gouden medailles gewonnen op de Olympische Spelen in 2012 in Londen. Bovendien is Laura altijd een groot voorstander geweest van de #LikeAGirl-campagne, een initiatief dat jongen meiden op scholen aanmoedigt te sporten.

Laura Kenny vrouwelijke fietser

Born: totalwomenscycling.com

4. Emily Batty

Deze 31-jarige Canadese wielrenner is een begrip geworden in de mountainbike wereld. Emily behaalde de gouden medaille op de Pan American Games 2015 en 2 bronzen medailles op de World Mountain Biking Championships in 2016 en 2018. Momenteel is ze onderdeel van het Trek-team en is ze vooral te vinden in kopgroepen tijdens de Cross Landenwedstrijden.

Emily Batty vrouwelijke fietser

Born: cyclingmagazine.ca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *