Verkeersborden voor fietsers

05/27/2021
Verkeersborden voor fietsers

Het is natuurlijk superbelangrijk dat je weet wat alle verkeersborden betekenen, voordat je op je fiets stapt. Als fietser ben je onderdeel van het verkeer en het is daarom noodzakelijk op de hoogte te zijn van de verkeersregels. Hiermee respecteer je alle weggebruikers op de openbare weg.

Fietsers hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld automobilisten, natuurlijk geen rijbewijs nodig. Daarom is het juist belangrijk dat je de verkeersborden kent. Volgens ons is het niet alleen belangrijk, het is je nobele plicht als fietser om de regels te kennen.

Behalve verkeersborden zijn fietslichtjes trouwens ook onmisbaar! Fris je geheugen op met onderstaande verkeersborden en hun betekenis!

Verkeersborden voor fietsers

1. Verplicht fietspad

Verkeersborden voor fietsers

Blauwe, ronde borden geven in het algemeen aan dat iets verplicht is. Dit bord in het bijzonder wijst fietsers erop dat het aangegeven fietspad gebruikt moet worden. Besluit je het fietspad niet te gebruiken? Dan loop je risico op een boete. Aan het einde van het fietspad vind je hetzelfde bord met een streep erdoorheen, welke het einde van het verplichte fietspad aangeeft.

2. Waarschuwing, fietspad

Verkeersborden voor fietsers

Driehoekige verkeersborden wijzen op gevaar. Dit bord geeft aan dat er zich over enkele meters een fietspad bevindt. Denk eraan dat je als automobilist minstens 2 meter afstand van fietsers moet houden. Haal je een fietser in? Verlaag dan je snelheid.

3. Fietspad

Verkeersborden voor fietsers

Je vindt hier een fietspad voor fietsers en voetgangers, los van de normale autoweg. Je vind dit bord en dit type fietspaden op heel veel plekken, maar vooral in landelijke gebieden.

4. Fietspad naast de weg

Verkeersborden voor fietsers

Dit bord geeft aan dat de rijstrook voor fietsers echt alleen door fietsers kan worden gebruikt. De pijlen op het bord zullen variëren afhankelijk van het aantal rijstroken.

5. Fietstrook op de weg

Verkeersborden voor fietsers

Deze markering vind je vaak direct op de weg. De markeringen kunnen verschillen per stad of land, maar de betekenis is hetzelfde voor iedereen.

6. Verboden voor fietsen

Verkeersborden voor fietsers

 

Dit bord geeft aan dat fietsers hier niet mogen rijden. Je vind dit bord vooral bij snelwegen of andere drukke wegen.

Nu je deze borden weer vers in je geheugen hebt zitten ga je goed voorbereid de weg op! En uiteindelijk hebben jij en andere weggebruikers hier uiteindelijk echt baat bij!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *