Hoe vaak moet je je fietshelm vervangen?

11/23/2021
wanneer een fietshelm vervangen?
1627
Views

Tijdens een workout is het belangrijkste onderdeel van je fiets in feite je helm. Een helm beschermt je hoofd bij een ongeluk en kan een fataal ongeval voorkomen. Sommige klappen op het hoofd kunnen dodelijk zijn en een goede helm kan daarbij echt verschil maken! Dit is precies waarom het belangrijk is in de gaten te houden of je helm nog up to date is en waarom onderhoud zo belangrijk is. Het kan in bepaalde situaties namelijk echt je leven redden! 

Maar hoe vaak moet je je helm eigenlijk vervangen? Uiteraard is het belangrijk een nieuwe helm aan te schaffen, mocht je er een klap op hebben gekregen, of als ‘ie beschadigd is geraakt. Een helm kan trouwens ook beschadigd raken wanneer je ‘m thuis op de plank legt en weer oppakt. Beschadigingen op de buitenkant van de helm zijn meestal direct te zien.

Er zijn echter andere dingen waar je op moet letten wanneer het gaat om de levensduur van je helm. Na langer gebruik zit je helm meestal superfijn en pas het perfect op je hoofd. Het kan dan onmogelijk lijken een andere helm te vinden met een vergelijkbare pasvorm. Houd er echter rekening mee dat de staat van je helm na verloop van tijd verslechtert, waardoor bijvoorbeeld de vulling en demping niet meer optimaal werken. Hierdoor ben je niet meer zo goed beschermd als aan het begin. Helmen hebben dus eigenlijk een houdbaarheidsdatum! Fabrikanten raden aan om ze elke 3 tot 5 jaar te vervangen, afhankelijk van hoe vaak je de helm gebruikt.

BEKIJK ALLE FIETSHELMEN

Hebben helmen een houdbaarheidsdatum?

Helmen gaan helaas dus niet eeuwig mee, juist ook omdat ze worden blootgesteld aan allerlei omstandigheden zoals temperatuurveranderingen, zon of regen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de prestaties en het veiligheidsniveau van de helm beïnvloed wordt, zelfs als de helm nooit een klap heeft gekregen.

Helmfabrikanten geven aan dat een helm ongeveer elke 3 jaar moet worden vervangen bij intensief gebruik. Gebruik je de helm minder vaak en onderhoudt je ‘m beter? Dan kan de helm tot maximaal 5 jaar meegaan. Aan de binnenkant van de helmschaal vindt je een label met de kwaliteitsgarantie van het modelen de productiedatum. Check wanneer je een helm aanschaft dus altijd de productiedatum, zodat je goed in de gaten kunt houden wanneer het tijd is voor een nieuwe.

Helmen hebben wellicht geen specifieke houdbaarheidsdatum zoals bananen of kip uit de supermarkt. Maar we raden je aan goed in de gaten te houden wanneer je helm aan vervanging toe is!

4 tips voor zorg en onderhoud

Check hieronder ons advies voor het verlengen van de levensduur van je fietshelm. We vertellen je hoe je kunt controleren of de helm in goede staat verkeert en of ‘ie aan vervanging toe is.

1. Verzorging en onderhoud

Zoals bij elk ander product, kun je met wat liefde en zorgvuldig onderhoud de levensduur van je helm verlengen, zodat je ‘m langer kunt gebruiken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je helm na gebruik altijd goed schoonmaakt. Intensief gebruik kan er namelijk voor zorgen dat de vulling of gespen kunnen beschadigen.

Als de vulling helemaal plat is of beschadigd is, vervang ‘m dan direct. Merken produceren normaal gesproken reserve-pads voor elk model, omdat de vulling het deel is dat het snelste slijt, omdat het het meest in contact is met je hoofd.wanneer een fietshelm vervangen

2. Productiedatum

Het is belangrijk te checken wanneer je helm is geproduceerd, zodat je in kunt schatten hoe lang je je helm kunt gebruiken en wanneer je ‘m moet vervangen. De meeste helmen hebben een sticker aan de binnenkant (bij sommige helmen is dit bevestigd aan het EN 1708-standaard label). Op de sticker staat ook de productiedatum vermeldt. 

Vergeet niet dat de meeste fabrikanten aanraden de helm maximaal 5 jaar te gebruiken. Dit kan zelfs korter zijn, afhankelijk van het gebruik.

3. Buitenste schaal en bevestigingssysteem

Om de staat van een helm te controleren, kijk dan eerst naar de buitenste schaal. Zorg ervoor dat er geen krassen of deuken in zitten en dat de buitenste schaal overal correct aan de binnenkant is bevestigd.

Check hierna het bevestigingssysteem: de riempjes, gespen, koppelingen, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Let goed op gebruikssporen, zodat je de onderdelen kunt vervangen wanneer het nodig is. Hetzelfde geldt voor de gespen, dezen moeten goed functioneren, zodat je helm tijdens het fietsen stevig blijft zitten.

4. Estructura interna del casco

Last but not least, check de binnenkant van je helm. Zorg ervoor dat de hele binnenstructuur correct is bevestigd aan de buitenkant van de helm. Let hierbij op scheurtjes of slijtage.

Houd dus rekening met alle factoren, zodat je optimaal van je helm kunt profiteren.

wanneer een fietshelm vervangen

BEKIJK ALLE FIETSHELMEN

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *