Fietsen met terugtraprem: hoe werken ze?

07/10/2020
Fietsen met terugtraprem: werking en installatie
4972
Views

We zijn eraan gewend (in Zuid-Europa, in ieder geval) dat als we op onze fiets springen en moeten remmen, we dit handmatig moeten doen met de hendels die aan het stuur zitten.

Maar er bestaan nog vele andere manieren om te remmen op de fiets, bijvoorbeeld bij de fixiefietsen. Deze fietsen hebben bijvoorbeeld geen remmen (ze worden meestal vanuit de fabriek geleverd met twee remmen, maar deze worden meestal niet geïnstalleerd, of in het uiterste geval alleen de voorste). Op deze fiets rem je door de beweging te blokkeren met je benen.

Een andere, redelijk veelgebruikte manier, voornamelijk in landen in Noord-Europa zoals Nederland, Denemarken of Duitsland, is de terugtraprem. Het achterwiel bevat een naaf waarin dit type rem is ingebouwd.

Wielen met terugtraprem kopen voor de beste prijs

Fietsen met terugtraprem

Werking van de terugtraprem

Hoe werkt de terugtraprem op het achterwiel nou eigenlijk? Het is heel eenvoudig. Om deze te gebruiken, hoef je alleen de pedalen zachtjes naar achteren te bewegen. Je zult merken dat de rem op progressieve wijze in actie komt. De terugtraprem is intern en bevindt zich in de naaf. Het is een rem waarvoor weinig onderhoud en aanpassingen nodig zijn.

Wielen met terugtraprem kopen voor de beste prijs

Voordelen van een fiets met terugtraprem

1. Geen onderhoud nodig

Een van de voornaamste voordelen van deze rem is dat er bijna geen onderhoud of aanpassingen nodig zijn.

2. Zachtjes

Werkt op een zachte manier en is ideaal voor de snelheden die fietsen behalen in de stad.

3. Het wiel eenvoudig blokkeren

Als het nodig is en de pedalen op krachtigere wijze naar achteren trapt, kun je het wiel blokkeren en zelfs laten slippen indien nodig.

4. Met gemak manoeuvreren 

Bovendien hebben we onze handen vrij, aangezien we deze rem met onze voeten besturen. Zo kunnen we onze handen gebruiken om onze handen uit te steken en auto’s aan te geven dat we de bocht nemen.

5. Esthetischer

De rem zorgt er ook voor dat onze fiets geen kabels heeft en geen rembrug aan de achterzijde, voor degenen waarvoor het esthetische aspect van hun fiets belangrijker is.

Fietsen met terugtraprem pelago bristol

Hoe installeer ik een terugtraprem op mijn fiets?

Het is heel eenvoudig. Het eenvoudigst en goedkoopst is om een achterwiel met terugtraprem te kopen en deze op je fiets te installeren. In onze winkel met stadsfietsen kun je goedkope wielen met terugtraprem vinden voor ongeveer 40 euro. Als je op zoek bent naar iets meer kwaliteit, hebben we een uitgebreide catalogus met terugtrapremwielen, waaronder met terugtraprem en achteruitrijfunctie, zodat je het wiel kunt kiezen dat het beste aansluit op je behoeften.

Wielen met terugtraprem kopen voor de beste prijs

Voor degenen die graag een nieuwe fiets maken van een oud frame met retro of vintage onderdelen en deze een klassieke uitstraling willen geven, is het mogelijk om een terugtrapnaaf te kopen en het wiel uit te rusten met een oude velg. De eenvoudigste terugtrapnaven kosten 15 euro. Maar er zijn ook terugtrapnaven met ingebouwde interne versnellingen, zoals de Sturmey Archer AWC2-naaf met 3 versnellingen, voor fietsers die een heuvel moeten beklimmen en meer flexibiliteit qua versnellingen nodig hebben.

De andere optie is om een fiets te kopen die al een terugtraprem heeft in het achterwiel. De fietsen van Pelago hebben dit type rem bijvoorbeeld in het achterwiel zitten.

Hoe installeer je een wiel met terugtraprem?

Bovendien hebben we op ons YouTube-kanaal een video staan waarin een van onze monteurs uitlegt hoe je een wiel met terugtraprem installeert:

Samenvatting:

Het is een eenvoudig te gebruiken rem, die weinig onderhoud nodig heeft en wordt aanbevolen voor stadsfietsen. Let op: het is geen rem voor op je mountainbike of racefiets.

Deze rem gebruiken we door middel van onze voeten. Daardoor hebben we onze handen vrij en hebben we geen kabels aan onze fiets zitten. Zonder twijfel een goede optie voor stadsfietsers.

“Wil je iets toevoegen aan dit verhaal? Je kunt het opmerkingengedeelte hiervoor gebruiken.”

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *