Hoe kom ik erachter wat de juiste hoogte is voor mijn fietszadel?

08/17/2022
Fietszadel Hoogte
1573
Views

Het is van essentieel belang om een goede houding te hebben op een stadsfiets. Dit helpt om gemakkelijk te trappen, de fietsprestaties te verbeteren en pijn en ongemak te voorkomen. Daarom is de hoogte en positie van het fietszadel een cruciale factor om rekening mee te houden.

Hoe hoog moet het fietszadel dus zijn? We hebben ons verdiept in deze vraag en in de manier waarop het fietszadel moet worden afgesteld. Neem plaats!

EEN FIETSZADEL KOPEN

De hoogte van het zadel: welke hoogte is ideaal?

Het zadel vormt samen met het stuur en de pedalen de contactpunten tussen de fietser en zijn of haar fiets. Het bepalen van de juiste hoogte en het instellen van de juiste positie voor het fietszadel zijn van cruciaal belang om je trapbeweging te verbeteren. Bovendien helpt dit je om een groot aantal blessures te voorkomen, vooral in de rug, knieën en nek.

Meten

Ten eerste moet je weten dat de locatie van het zadel afhankelijk is van je binnenbeenlengte. Het eerste dat je dus moet doen, is deze opmeten: ga op blote voeten tegen een muur staan en leun hier tegenaan. Zorg dat de hielen de muur raken.

Gebruik vervolgens een lange waterpas of een boek en plaats deze tegen het bovenste deel van je binnenbeen. Vraag nu aan een andere persoon om met een meetlint de afstand te meten tussen het hoogste punt van je binnenbeen en de grond. Dit is het fundamentele stukje informatie waarop je je moet baseren.

zadelhoogte fiets

De juiste hoogte van je fietszadel vaststellen

Je hoeft geen wiskundig genie te zijn om de ideale hoogte van het fietszadel te berekenen wanneer je de afmeting van je binnenbeen hebt. Volgens toonaangevende biomechanische studies, zoals die van Christian Vaast, is de juiste hoogte op 88% van de binnenbeenlengte van de fietser. De overige 12% is nodig om je knie goed te kunnen buigen.

Daarom moet je de volgende formule toepassen voor het berekenen van de hoogte van je zadel: je binnenbeenlengte keer 0,88. Nu heb je de informatie die je nodig hebt!

Uiteraard is de volgende stap het bepalen van de juiste positie van je fietszadel. We gaan je nu vertellen hoe je dit doet. Het is echter belangrijk om die meting ergens vast te leggen waar je deze eenvoudig kunt terugvinden. Vroeg of laat zul je deze moeten gebruiken, hetzij omdat je van fiets wisselt, omdat je deze moet demonteren of omdat iemand tijdens het gebruik de juiste positie van je fietszadel heeft aangepast.

De juiste afstelling van het zadel

Nu we de theorie kennen, en we weten welke hoogte je fietszadel moet hebben, moet je weten hoe je je fietszadel kunt verstellen.

Maak vervolgens de zadelklem los, beweeg het zadel totdat dit overeenkomt met de vastgestelde maat en plaats het recht tegenover het stuur. Als je dit hebt gedaan, bevestig je de klem opnieuw. Daarna is het proces afgerond.

zadelhoogte fiets

Maak vervolgens de zadelklem los, beweeg het zadel totdat dit overeenkomt met de vastgestelde maat en plaats het recht tegenover het stuur. Als je dit hebt gedaan, bevestig je de klem opnieuw. Daarna is het proces afgerond.

Het is echter een goed idee om op je fiets te stappen en een korte afstand te fietsen om te controleren of je je prettig voelt. Zorg ervoor dat je een juiste lichaamshouding hebt tijdens het testen: rechte heupen en een volledige draai van het pedaal bij elke trapbeweging.

Welke afstand moet er zitten tussen het zadel en het stuur?

Een andere belangrijke factor met betrekking tot de hoogte van het fietszadel is de ruimte tussen de punt van het zadel en het midden van het stuur. In het algemeen moet deze tussen de 45 en 65 centimeter zijn.

Als de hoogte van je zadel tussen de 60 en 68 cm is, is de juiste theoretische afstand tussen de 47 en 50 cm. Het andere uiterste is een afstand van tussen de 59 en 63 cm tussen het zadel en het stuur, indien het zadel is afgesteld op een hoogte van 79 of 83 cm.

Wat is de juiste helling voor een fietszadel?

Nu je weet hoe je een fietszadel verstelt, moet je ook aandacht aan deze vraag besteden. De helling van het zadel heeft ook invloed op de biomechanica en het risico op kwalen. De aanbevolen richtlijn is om het zadel volledig vlak te houden of met een minimale negatieve afwijking van één graad.

Als je zadel met de punt naar boven is gekanteld, kun je last krijgen van een ontsteking van de urinewegen of het geslachtsorgaan, evenals pijn in de onderrug. Als je zadel andersom zit en de punt naar beneden wijst, heb je de neiging van je zadel af te glijden, worden je handen gevoelloos, krijg je last aan de voorkant van je knieën, raakt je nek vermoeid en krijg je last van pijn in het zitvlak en de onderrug.

Wat gebeurt er als de positie van je zadel niet goed is afgesteld?

Dit is een bloedserieus onderwerp! Het gebruik van een fiets met een verkeerd geplaatst zadel kan leiden tot fysiek letsel. Gebruik nooit een fiets als je niet weet hoe je het fietszadel moet afstellen, tenzij er iemand bij je is die je kan helpen.

Let op de volgende indicatoren met betrekking tot de positie van het zadel:

  • Overmatig hoog zadel. Als je trapt, wiegen je heupen. Als je dit langere tijd volhoudt, krijg je uiteindelijk last van intense en aanhoudende pijn in je billen en onderrug.
  • Overmatig laag zadel. Als je een overmatig laag zadel hebt, wordt je kniegewricht zwaar geforceerd, en als je trapt, krijg je last van aanzienlijke en vaak blijvende overbelastingen en verwondingen.
  • Zadel in de ideale positie. Je heupen blijven tijdens het trappen recht, stevig en stil. Bovendien zijn je knieën minimaal gespannen, zijn je benen licht gebogen en is elke volledige draaibeweging natuurlijk uit te voeren.

Wat is het meest geschikte zadel voor je fiets?

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Zo zijn er zadels voor mannen en zadels voor vrouwen met verschillende eigenschappen.

Factoren zoals anatomie, geslacht, fietsmodus, rijstijl en persoonlijke voorkeuren bepalen in grote mate deze beslissing. Het is bijvoorbeeld niet handig om een te zacht of te gewatteerd zadel te kiezen: op de lange termijn zal dit je gaan storen.

Je moet in ieder geval een kwalitatief, betrouwbaar fietszadel hebben, van een toonaangevend merk, dat aansluit op je kenmerken. Bij Santafixie helpen we je bij het kiezen van je zadel.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *