Eerste hulp bij fietssloten

Guía de compra sobre candados

Hoe kies je het ideale slot voor je fiets?

Je fiets is natuurlijk een van je meest geliefde bezittingen. Met je fiets heb je alle vrijheid, ongeacht waar je woont of hoe laat het is. Daarom is het juist belangrijk je fiets te beschermen tegen diefstal door goede fietssloten in huis te halen. Met een goedgekeurd slot kun je je fiets straks met een gerust hart op straat laten.

Hoe kun je je fiets beter beschermen?

Er zijn veel soorten fietssloten. Ze hebben alleen niet allemaal hetzelfde beveiligingsniveau en bieden niet dezelfde garanties. Welk slot en beveiligingsniveau bij jouw fiets past hand af van je leefstijl, de locatie waar je je fiets op slot wilt zetten en voor hoe lang.
Een ander aspect waarmee je rekening moet houden, is de certificering. Heeft het slot FG-, VDS-, Kunst-, SSL- of certificaties? Deze keurmerken geven aan dat het ontwerp bepaalde kwaliteitscontroles heeft gehad. Hierdoor kan betrouwbaarheid tot een bepaalde mate worden gegarandeerd. De CE-markering houdt in dat het slot voldoet aan alle, door de Europese Unie gestelde voorwaarden. Er zijn daarnaast nog extra strengere normen waarbij een nog hoger veiligheidsniveau wordt erkend.
Met een goed fietsslot bescherm je je fiets tegen diefstal, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken wanneer je je geliefde fiets ergens op straat achter moet laten. Daarbij is het voor verzekeraars heel belangrijk dat je een goedgekeurd slot gebruikt. Alleen met een goed slot kun je een polis afsluiten die je fiets volledig beschermt.

Veiligheidsniveau’s


Er zijn enorm veel opties beschikbaar op de markt; wel en niet goedgekeurd en met verschillende veiligheidsniveaus. De meeste merken hebben een eigen manier gevonden om het veiligheidsniveau per slot aan te geven. Het is logisch dat je ‘s nachts op straat een ander slot nodig hebt dan wanneer je even snel naar de supermarkt moet. Over het algemeen kun je de volgende veiligheidsniveaus onderscheiden:

Basale bescherming

Het laagste niveau op de ranglijst. Deze is alleen aan te raden als je je fiets af en toe alleen gebruikt om even boodschappen mee te doen.

Bekijk modellen >
Gemiddelde bescherming

Medium-veiligheidssloten zijn geschikt voor plekken met veel mensen in de buurt, of op het platteland.

Bekijk modellen >
Hoge bescherming

Dit soort slot is een van de veiligste opties, ook al zijn er nog veiligere sloten. Deze sloten worden gemaakt van harde materialen van een hoge kwaliteit. Dit betekent trouwens niet automatisch dat het slot ook meer weegt; ze zijn soms lichter dan sloten uit de gemiddelde klasse. Ze zijn ideaal voor als je fiets gedurende een lange tijd op straat moet staan overdag, of (afhankelijk van de locatie) ook ‘s nachts.

Bekijk modellen >
Topbeveiliging

Deze sloten bieden het hoogste niveau van beveiliging. Sloten en kettingen op dit niveau worden gemaakt van dikke, sterke metalen en de sleutels zijn ook daarbij ook extra sterk. Laat je je fiets ‘s nachts buiten en/of woon je in een drukke stad? Dan zijn deze sloten ideaal!

Bekijk modellen >

Kies een hangslot afhankelijk van waar en voor hoe lang je je fiets neerzet


QUICK STOP EEN PAAR UUR DE HELE DAG S'NACHTS
STADSCENTRUM Maximale Maximale Maximale Maximale
STEDELIJK GEBIED Middelhoge Hoge Hoge Maximale
UNIVERSITEITSCAMPUS Hoge Maximale Maximale Maximale
WOONGEBIED Basisbeveiliging Middelhoge Hoge Hoge
BOSGEBIED Middelhoge Middelhoge Middelhoge Middelhoge
FIETSENDRAGER VOOR DE AUTO Middelhoge Middelhoge Hoge Maximale

De best verkochte hangslotenVerschillende soorten sloten

Naast bepalen welk slot je nodig hebt qua veiligheidsniveau moet je ook bedenken waar je je fiets voor wilt gebruiken. Afhankelijk hiervan kun je beslissen of een slot voldoet aan je behoeften (zet je ‘m bijvoorbeeld in een fietsenstalling, of op straat?). De locatie heeft natuurlijk direct invloed op je keuze.

Opvouwbare sloten

Opvouwbare sloten bestaan uit meerdere delen, met vouw-assen waardoor je het slot kunt opvouwen wanneer je het niet gebruikt. Zo kun je het slot makkelijk in je rugzak meenemen of thuis opbergen, zonder dat ‘ie teveel ruimte in beslag neemt.

Omdat deze sloten flexibel zijn kun je je fiets vastmaken aan allerlei objecten met verschillende vormen (fietsenrekken, hekjes, paaltjes, etc). Je kunt vouwsloten meestal makkelijk aan je frame vast maken, zeker als je er eentje kiest met een houder. Zorg er wel voor dat je het slot niet te dicht bij de grond vast maakt. Het zwakke punt van dit type slot is namelijk de verbindingspunten tussen de bewegende delen. Door het slot hogerop de fiets vast te maken voorkom je dat een fietsendief het slot kapot kan trappen op de grond.

candado plegable
candado plegable
PROS
 • Gemakkelijk mee te nemen
 • Nemen weinig ruimte in beslag
 • Flexibiliteit
 • Hoge weerstand
CONS
 • Met het oog op het veiligheidsniveau zijn ze vrij duur
 • Weinig verkooppunten, beperkte variaties beschikbaar
 •  
 •  

Beugelsloten

Deze sloten worden beschouwd als een van de meest geschikte opties voor het beveiligen van je fiets. Een U-slot bestaat uit een geharde stalen beugel in de vorm van een U en een geïntegreerd slot. Dit slot kan alleen worden opengemaakt met behulp van een radiale handzaag. Wanneer je ‘m niet gebruikt kun je het slot meenemen in een rugzak of tas.

Hun grootste nadeel is dat ze vanwege hun vorm alleen kunnen worden gebruikt op relatief smalle oppervlakken, zoals een fietsenrek. Dit maakt het soms wat lastiger een goede plek te vinden voor je fiets, omdat je een paal nodig hebt die niet te breed is voor de beugel. Fietsenrekken zijn perfect geschikt, maar een boom of lantaarnpaal is al gauw te breed.

candado en U
candado en U
PROS
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Erg moeilijk om te breken
 • Eenvoudig te transporteren op het frame van uw fiets
CONTS
 • Een speciale plaats om de fiets te vergrendelen is nodig
 • Zwaar
 •  

Beugelsloten

Het grootste voordeel van een kabelslot is de lichtgewichtheid en flexibiliteit. Je kunt ze gebruiken in combinatie met een hangslot of met een geïntegreerd achterslot. Omdat ze flexibel en licht zijn, kun je ze makkelijk meenemen en opbergen. Ze zijn daarbij ook eens super eenvoudig. Dit type slot worden vaak gebruikt als aanvulling op een ander hangslot, zodat je fiets nog beter beschermd is.

Voor het vinden van het perfecte sloten raden we je aan het veiligheidsniveau vast te stellen. Dit hangt ook weer af van waar je normaal je fiets neerzet, plus de dikte van de kabel; hoe breder de kabel, hoe moeilijker het is de kabel door te knippen. Er zijn zelfs kabelsloten met een ingebouwd alarm.

candado cables
candado cables
PROS
 • Weegt minder
 • Flexibel
 • Makkelijk mee te nemen en te gebruiken
CONS
 • Makkelijk door te knippen
 • Niet te gebruiken als hoofdslot
 •  

Kettingsloten

Dit type sloten werd eerder vooral gebruikt om motorfietsen te beveiligen. Tegenwoordig kun je echter ook speciale modellen voor fietsen vinden. Deze sloten kunnen zowel draagbaar als statisch zijn. Draagbare kettingsloten wegen minder en zijn zo ontworpen dat je ze met je mee kunt nemen, waar je ook bent. Tijdens het fietsen kun je het slot om het frame vastzetten, zodat je ‘m niet in je tas hoeft te doen.

Statische ketens zijn veel veiliger omdat ze veel dikker en sterker zijn. Ze zijn daarbij echter ook veel zwaarder, dus niet bedoeld om met je mee te nemen. Deze sloten zijn geschikt voor je werkplek, bijvoorbeeld bij de hoofdingang van het gebouw; plaatsen waar je het slot permanent kunt achterlaten.

candado cadena
candado cadena
PROS
 • Enorm krachtig en veilig
 • Gemakkelijk vast te maken
 • Je kunt het slot permanent achterlaten bij een vaste plek voor je fiets
CONS
 • Weegt vrij zwaar
 • Onhandige vorm
 •  

Combinatiesloten

Dit zijn vrij praktische beveiligingssysteem. Aan de ene kant stelt de flexibiliteit van de ketting je in staat de fiets bijna overal vast te maken. Aan de andere kant zorgt het combinatiesysteem ervoor dat je op elk moment toegang hebt tot je fiets, zonder sleutels. Dit is een van de meest effectieve mechanismen. Om het slot te ontgrendelen, heb je de code nodig zodat je de ketting kunt losmaken.

Het beste en meest veilige resultaat krijg je door het slot zo ver mogelijk van de grond te plaatsen en ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk speling is. Deze sloten zijn behoorlijk zwaar en je kunt ze het beste rondom je zadel of dwarsbuis van je fiets wikkelen, tijdens het fietsen.

candado combinación
candado combinación
PROS
 • Flexibiliteit
 • Meest efficient
 • Geen sleutels nodig
CONTRAS
 • Zwaarder
 •  
 •  

Wielsloten

Met het oog op het ontwerp van fietsen en in het bijzonder de wielen is het belangrijk dat je ook een goed slot hebt om je wielen, het zadel en andere makkelijk te verwijderen onderdelen te beschermen. Deze delen zijn waardevol en ze kunnen gestolen worden als je ze niet goed beveiligd.

Om te voorkomen dat je wielen worden gestolen, kunt je verschillende soorten sloten kopen. Een voorbeeld hiervan is het vervangen van de Quick-Release Hub-bouten door vergrendelsloten, zodat het wiel er alleen met speciaal gereedschap afgehaald kan worden. Er zijn ook specifieke sloten die het wiel aan het frame bevestigen en het volledig onmogelijk maken om het te verwijderen.

candado rueda

Zadelsloten

Fietszadels een van de meest gestolen componenten. Dit komt omdat het meestal vrij makkelijk is een zadel van een fiets te halen. Sommige mensen verwijderen het zadel en nemen ‘m mee naar binnen. Dit is natuurlijk niet echt handig, omdat je het zadel vrijwel altijd mee moet slepen.

Je kunt hiervoor eventueel een speciale klem kopen. Deze klemmen bestaan vaak uit meerdere delen die precies in elkaar passen, als een puzzel. Je kunt deze alleen losmaken met een speciale tool. Deze tool is wellicht niet onmogelijk te verkrijgen, maar het maakt het wel moeilijker voor dieven om je spullen te stelen.

candado sillín

Alarmsloten

Alarmsloten zijn ongetwijfeld een van de meest geavanceerde opties voor het beschermen van je fiets. Naast de bekende opties (die we hierboven hebben beschreven) hebben deze sloten ook een ingebouwd waarschuwingssysteem dat getriggerd wordt wanneer iemand aan het slot probeert te breken.

Hoe het alarm precies werkt is afhankelijk van het type alarmslot. Sommige sloten werken met een alarmsignaal in combinatie met bijvoorbeeld GPS welke verbonden is aan een app. Dit type slot komt in allerlei formaten en vormen, zowel ketting, als beugelslot.

candado alarma

Hiplok sloten

Dit Engelse merk produceert verschillende soorten sloten. Hun meest innovatieve hangslot bestaat uit een geharde stalen ketting die wordt bedekt door nylonweefsel. Bovendien is aan het uiteinde van het hangslot hetzelfde mechanisme gebruikt als bij riemsloten. Dit maakt het slot extra flexibel bij het vastmaken van je fiets.

Er zijn drie soorten hangsloten: Lite, zilver en goud. De sloten werken allemaal op een vergelijkbare manier, maar bieden verschillende gradaties qua veiligheid De gebogen toetsen van het eerste model zijn bijvoorbeeld moeilijk te kopiëren, maar kunnen eventueel worden verkregen door goed te zoeken. De gouden en zilveren opties hebben echter een uniek serienummer.

Een paar tips

Er is voor ieder wat wils, dus je moet goed nadenken over hoe je je slot gaat gebruiken voordat je er een koopt. Wil je het perfecte slot vinden? Onthoud dan dit:

 • Bedenk waar je veel komt met je fiets en hoe je ‘m gebruikt

Waar ga je fietsen? Hoe lang laat je je fiets staan? Wat zijn de beste plaatsen om je fiets te stallen?

 • Hoe ben je zelf?

Vergeet je je sleutels normaal? Heb je een tas of een rugzak waar je het slot in kunt opbergen? Is het überhaupt handig het slot met je mee te nemen?

 • Welk type veiligheidsslot heb je nodig?

Zoals we eerder ook aan gaven, je keuze hangt af van hoe je je fiets gebruikt en waar. Je hebt waarschijnlijk een ander slot nodig wanneer je in een drukke stad woont, of je fiets alleen gebruikt om even boodschappen te doen.

 • Wat is je budget?

Het is belangrijk de risico’s in te schatten en vervolgens je beslissing te nemen. Is het de moeite waard meer geld te besteden en een extra goed slot te kopen, of ga je liever voor een goedkopere optie? Dit hangt natuurlijk weer af van de andere factoren.

 • Beperk jezelf niet tot slechts één optie

Hoe meer sloten zichtbaar zijn, hoe minder aantrekkelijk je fiets wordt voor fietsdieven. Het wordt niet alleen lastiger je fiets te jatten, maar het schrikt ook flink af. In drukkere gebieden raden we je aan minstens twee sloten te gebruiken.


Onze merken hangsloten

kryptonite abus onguard eltin

Lees meer…

Top 10 Bike Locks for 2021
The time has come: you have decided to buy a bike to go around the city, to commute to and from work, to do errands…

Lees meer