Een fiets ombouwen naar een e-bike – wat heb ik nodig?

02/13/2024
Een fiets ombouwen naar een e-bike
1258
Views

Een normale fiets ombouwen tot een e-bike; heb je al gehoord van deze nieuwe trend? In Spanje wordt fietsen elke dag steeds populairder en de fietscultuur begint steeds meer te lijken op die van België en Nederland. Met een elektrische fiets heb je een win-win. Je kunt daarbij je eigen e-bike gemakkelijk zonder veel geld samenstellen. Lees snel verder!

ALLE ELEKTRISCHE FIETSSETS BEKIJKEN 

Wat je moet weten voordat je je fiets ombouwt naar een e-bike

Het is een goed idee om vooruit te plannen, zodat je precies weet welke componenten je nodig hebt zodat je ook daadwerkelijk geld kunt besparen. Zo voorkom je problemen. Hieronder hebben we wat dingen verzameld waar je op kunt letten.

Certificatie

In de meeste gevallen is het verplicht de fiets te laten registreren en certificeren. Zoek dus goed uit welke stappen je dient te nemen om legaal met je fiets de weg op te kunnen. In de meeste gevallen moet de fiets voldoen aan de UNE-EN 15194: 2009-standaard, waarin de fiets onder meer moet worden uitgerust met een extra elektromotor en een continu vermogen van 0,25 kW moet hebben. Even goed uitzoeken dus!

Verzekering

Elektrische fietsen hoef je over het algemeen niet verplicht te verzekeren (ook al is het natuurlijk altijd aan te raden!). Bevat een fiets een motor met een vermogen van meer dan 250 W? Dan worden deze als motorfiets beschouwd. In zo’n geval heb je een rijbewijs, plaatnummer en verzekering nodig. Let dus goed op bij het kiezen van een e-bike, het kan zijn dat je extra documentatie nodig hebt om veilig de weg op te kunnen.

Energieverbruik

Elektrische fietsen zijn natuurlijk erg milieuvriendelijk. Je kunt al motoren vinden met een vermogensuitgang van 250 W tot 1500 W. Een hoger vermogen betekent logischerwijs een hoger stroomverbruik.

Gewicht

De motor en de batterij zijn, zoals we later ook zullen toelichten, de benodigde basiscomponenten voor het converteren van je fiets. Beide componenten zijn vrij zwaar en zullen van invloed zijn op je rijstijl (totdat je eraan gewend bent, uiteraard). Gelukkig zijn de meeste kits tegenwoordig lichter dan vroeger, waardoor je waarschijnlijk vrij weinig problemen zult hebben qua comfort.

fiets ombouwen naar elektrisch

Wat heb je nodig om je fiets in een e-bike te veranderen?

Lees hieronder de verschillende manieren waarop je een ​​elektrisch systeem in je fiets te integreren.

Elektrische ombouwset

Als je je gewone fiets wilt ombouwen naar een elektrische fiets, raden we je aan om een specifieke ombouwset aan te schaffen. Hier vind je een verscheidenheid aan kits voor verschillende wielmaten en batterijvermogens. Inclusief een batterij in de vorm van een waterfles, koppelsensor en een wiel met motor.
fiets ombouwen naar elektrisch

ALLE ELEKTRISCHE FIETSSETS BEKIJKEN 

Elektrisch wiel

Dit is een eenvoudige manier om je fiets te transformeren, omdat je alleen maar het wiel hoeft in te wisselen voor het elektrische wiel. Hierna kun je de batterij eenvoudig op het wiel aansluiten. Je kunt zowel het voor- als het achterwiel inwisselen. Houd er wel rekening mee dat dit invloed heeft op de gewichtsverdeling van je fiets (dit is het nadeel van deze methode).

Elektrisch wiel

KOOP SANTAFIXIE ELECTRIC WHEEL 

“Friction Drive” motor

Door een speciale ‘wrijvingsband’ wordt stroom gegenereerd tijdens het fietsen. Deze band installeer je op het achterwiel, waardoor het iets ingewikkelder is om te monteren. Het is uiteindelijk echter even efficiënt als de andere methodes. Het voordeel is dat je geen van de originele wielen van je fiets hoeft te vervangen.

Motor + batterij onder het zadel

Vanuit esthetische oogpunt is dit een goede methode. Bovendien voorkomt het ook het ongemak van het probleem omtrent gewichtsverdeling. In dit geval wordt de motor net onder het zadel geplaatst waar het verbinding maakt met de batterij, die zich ook onder het zadel bevindt.

Motor + batterij onder het zadel

Welke andere componenten heb ik nodig?

Hieronder bekijken we welke andere componenten belangrijk zijn bij het samenstellen van je fiets (hoewel ze niet van cruciaal belang zijn voor je elektrische fiets). Ze kunnen de kwaliteit van je fiets echter een stuk verbeteren. Lees snel verder.

Bewegingssensor

Dit onderdeel wordt ook wel de cadans of trapsensor genoemd. Magneten onder de pedalen geven een bewegingsignaal door. Op deze manier detecteert je fiets wanneer je begint met trappen en wanneer je dus trapondersteuning nodig hebt.

Stabilisator

Deze component is iets geavanceerder, maar is niet moeilijk te vinden. De hoofdfunctie is het stabiliseren van de rijbeweging. Hierdoor worden plotselinge snelheidsveranderingen vermeden. Ook verbetert dit de remgevoeligheid. Al met al zorgt dit onderdeel er dus voor dat je veilig op je fiets zit!

Pantalla LCD

Veel transportmiddelen hebben een LCD scherm. Er zijn superveel merken, types en varianten beschikbaar. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met de verschillende functies, om je te helpen met je keuze.
Schakel elektrische systemen aan / uit: Je kunt je fiets makkelijk aan of uitzetten wanneer je een schermpje aansluit op je kit.

  • Fietslichten: Schakel hiermee je voor-en achterlichten aan of uit.
  • Rittijden: Vooral handig voor professionele fietsers en atleten.
  • Snelheidsmeter: Houd precies bij hoe snel je gaat. Ideaal tijdens je training.

Andere gegevens: Het is handig als het scherm ook het bereikte vermogen of de motortemperatuur weergeeft.

Wat als je een elektrische fiets koopt?

Nu weet je hoe je je fiets kunt ombouwen naar een e-bike! Als je een wat groter budget hebt kun je uiteraard ook een kant en klare elektrische fiets aanschaffen. 

Spinta Viale 2.0 Elektrische Fiets

Bij Santafixie hebben we verschillende gespecialiseerde modellen voor amateurfietsers, professionals en atleten. Bijvoorbeeld de elektrische E-Raval Matte Black. Deze fiets heeft alles wat je nodig hebt en is speciaal ontworpen voor comfort en is super economisch!

BEKIJK DE NIEUWE SANTAFIXIE RAVAL E-BIKE 

De fiets is gefabriceerd in Barcelona. Het frame is gemaakt van aluminium, waardoor het een stuk minder weegt. Ook de voor- en achterremmen zijn gemaakt van aluminium. Het hoogwaardige elektrisch systeem heeft een oplaadbare batterij. Dit is een superlichte fiets, zeker wanneer je ‘m vergelijkt met andere elektrische fietsen; hij weegt slechts 12,5 kg.

Kortom, je fiets omtoveren in een e-bike kan je net die boost geven die je nodig hebt. Welke reden je ook mag hebben, het belangrijkste is dat je een fiets kiest die bij je past. We hebben trouwens nog veel meer interessante artikelen over fietsen. Stap op die fiets!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *