MET ONZE FIETSEN DRAGEN WE BIJ AAN KLIMAATVERBETERING

DE SITUATIE

Het is een feit, we kunnen niet zonder onze fietsen! Naast dat we onze fietsen natuurlijk overal voor gebruiken is het ook nog eens een vorm van duurzaam transport. Tijdens het fietsen gebruik je alleen je eigen spieren en voorkom je dus schadelijke CO2-uitstoot. Dit is ook een van de hoofdredenen waarom we fietsen maken en verkopen; we willen bijdragen aan een betere wereld en milieuvervuiling tegengaan. Echter, elk pakket dat ons magazijn verlaat, laat natuurlijk ook z’n sporen achter. Met elke bestelling die we versturen dragen we dus eigenlijk ook weer bij aan de verergering van het broeikaseffect en klimaatverandering.


GEFINANCIERDE BOMEN= 1.232

1 FIETS= 1 GEPLANTE BOOM

DE OPLOSSING

Een van de oorzaken van de temperatuurverandering is de extreme ontbossing in de afgelopen decennia, in verschillende delen van de wereld. Dit heeft ervoor gezorgd dat bossen en jungles zijn of worden verwoest. Als we willen voorkomen dat de aarde in 2030 nog eens 2° C verder opwarmt moeten we een bos aanleggen ter grootte van India. Weforest is een organisatie die samenwerkt met lokale overheden, wetenschappers en activisten. Via particuliere bedrijven zorgen ze ervoor dat gebieden opnieuw worden beplant. Dit sprak ons enorm aan! Daarom planten we bij Santafixie, sinds het begin van 2021, een boom voor elke fiets die we via Weforest verkopen.

HET PROJECT

De bomen die tot nu toe met onze fietsenverkoop zijn geplant bevinden zich in de regio Pontal Do Paranapanema, in São Paulo, Brazilië. Dit is een Atlantic Forest-gebied, zes keer zo groot is als het Verenigd Koninkrijk! Als gevolg van de uitbreiding van landbouwgrond is het gebied echter 80% kleiner geworden. Het goede nieuws is dat via actieve herbebossing deze gebieden weer op beginnen te bloeien. Het doel is om het Iguaçu National Park te verbinden met het Morro Diabo State Park en tegelijkertijd de economische ontwikkeling van het gebied te bevorderen en de biodiversiteit te behouden. De eerste apen zijn alweer gespot, wat betekent dat ze terug zijn gekeerd naar hun natuurlijke habitat.

Brazil, wildlife corridors

INTERACTIEVE KAART

Op deze kaart kun je precies zien hoe het herbebossingsproject zich evolueert in het Pontal de Paranapanema-gebied. Klik op de details en bekijk foto’s van al het werk wat verzet is, plus foto’s van de dieren die naar de natuurgebieden zijn teruggekeerd.Tot nu toe zijn 2.042.500 bomen geplant, op een oppervlakte van 1.021 hectare. Dit komt overeen met 323,982 ton CO2.

DUURZAME ONTWIKKELINGSDOELEN

In 2012 zijn de Verenigde Naties een proces gestart waarbij doelstellingen van duurzame ontwikkeling beter gedefinieerd kan worden. Hiermee hopen ze met oplossingen te komen voor de problemen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. Na een lang proces en vele discussies en raadpleging van burgers van zoveel mogelijk landen werd het definitieve voorstel gepresenteerd in 2015. Het rapport bevatte 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die vóór 2030 behaald moeten zijn.

De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn 17 uitdagingen, waarmee gestreefd wordt armoede, hongersnood, maatschappelijke ongelijkheden, vervuiling en gewapende conflicten tegen te gaan. Daarnaast wordt eraan gewerkt de universele gezondheid te verbeteren en iedereen toegang te geven tot schoon drinkwater en fatsoenlijk werk. Ook wordt er gefocust op duurzaamheid van steden en industrie, hernieuwbare energie en verantwoordelijke productie en consumptie. Bedrijven en overheden hebben de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het behalen van de 17 Duurzame ontwikkelingsdoelen.

ONZE BIJDRAGE AAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGSDOELEN

Bij Santafixie hebben we ons in het bijzonder gefocust op 4 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen doelstellingen, omdat we geloven dat we aan deze punten het meest kunnen bijdragen.

GEZONDHEID EN WELZIJN
Door elke dag te fietsen verbetert je fysieke en mentale gezondheid; dit wordt aangetoond en bevestigd door experts en ook wij weten uit ervaring dat dit zeker klopt!
VERANTWOORDE PRODUCTIE EN CONSUMPTIE
Wanneer je fiets kapot gaat hoef je niet elke keer een gloednieuwe fiets aan te schaffen. Voor veel minder geld kun je je fiets gemakkelijk repareren, zodat je kunt blijven genieten van je vervoermiddel, zonder uitstootgassen.
DUURZAAMHEID IN STEDEN EN GEMEENTES
Een fiets erbij is weer een auto minder, plus een extra plekje in het openbaar vervoer voor iemand die geen andere mogelijkheid van transport heeft. Als je de stap eenmaal hebt genomen is er geen weg terug.
IN ACTIE VOOR HET KLIMAAT
Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal om bij te dragen aan verbetering van het klimaat. Laten we ons dus allemaal bewust zijn van onze acties!

SAMENWERKEN

We weten zeker dat je al je best doet om je gewoontes zoveel mogelijk aan te passen en bij te dragen aan de verbetering van ons klimaat. Je kunt echter nog meer doen, mocht je dit willen!

Weforest accepteert namelijk ook donaties via Paypal of overschrijving. Met je bijdrage lever je bij aan herbebossing en de vele projecten van Weforest. Hiermee draag je bij aan het zuiveren van de lucht die we allemaal inademen, steun je de lokale economie van het gebied en help je de natuurlijke habitat te herstellen.

Bedankt!