Guide voor fietshelmen

Guide voor fietshelmen

Hoe kies je de juiste fietshelm?

Als je vaker fietst, weet je hoe belangrijk het is dat je de juiste helm kiest, die ook past bij je fiets. Om hierin de juiste keuze te maken, is het slim jezelf een paar vragen te stellen. Zoals: wat is de juiste helmgrootte? Hoe wordt een fietshelm opgemeten? Welke factoren zijn van invloed op de veiligheid? Welke modellen hebben de beste ventilatie? En welke soorten helmen zijn verkrijgbaar en welke is het meest comfortabel?

Wij helpen je graag met al je vragen, odat je uiteindelijk precies weet voor welke helm je moet gaan..

Afmetingen en verschillende vormen

Afmetingen en verschillende vormen

De helmmaat en pasvorm van de helm moeten perfect bij je hoofd passen. Het is hierom erg belangrijk dat je je hoofdvorm op de juiste manier opmeet. Elke fabrikant hanteert echter zijn eigen maten, dus het vinden van de juiste maat kan vooral in het begin nog wel eens lastig zijn.

Je kunt de juiste helm alleen uitkiezen als je je eigen helmmaat weet.

helmmaat
1. Meet je hoofd

Neem een ​​meetlint en plaats het rond de omtrek van je schedel. Plaats het lint bij het breedste deel, boven de wenkbrauwen. Je meet hiermee de juiste afmetingen voor je helm.

helmmaat
2. Kies je maat

Controleer vervolgens welke maten beschikbaar zijn. Zo betekent Maat L (58-60cm) dat het geschikt is voor hoofdmaten tussen 58 en 60 cm. Volgens de fabrikant correleert dit naar een L.

helmpositie
3. Laatste aanpassingen

Wanneer je de juiste helm hebt gevonden kun je deze exact aanpassen aan je hoofdvorm door middel van de riempjes aan de binnenkant. De meeste helmen hebben zo’n systeem.

Best verkochte helmenVeiligheidshelmen

Veiligheid

Er zijn veel soorten fietshelmen beschikbaar, maar het is belangrijk dat je er eentje vindt die voldoet aan z’n taak. Veiligheid is natuurlijk altijd de belangrijkste factor. Vergeet niet dat de helm de enige veiligheidslaag is tussen je hoofd en de ondergrond, in het geval van een val. Kies daarom een model dat voldoet aan de beste veiligheidscertificeringen.

Allereerst moeten helmen worden goedgekeurd door een regelgevende instantie, waarmee een merk toestemming krijgt de helmen op de markt te brengen. Goedgekeurd worden impliceert dat de materialen waarmee de helm is vervaardigd, bestaan uit hard plastic ABS of polycarbonaat, voor onder andere de behuizing van de helm. Dit is een harder materiaal. Echter hebben helmen van dit materiaal slechtere ventilatie, als gevolg van gebrek aan ventilatieopeningen. De optie van polycarbonaat is daarom het meest aan te bevelen, omdat het beter ventileert en de impact efficiënter absorbeert.

De standaard van goedkeuring voor fietshelmen is UNE-EN 1078. Een label met die nummers is te vinden in de goedgekeurde helmen. Dit is erg belangrijk. We raden je een helm met MIPS-systeem aan, zodat in geval van impact, de kracht van de impact verminderd kan worden tot wel 40%.

MIPS helmen

MIPS staat voor Multidirectional Impact Protection System. Dit systeem beschermt je hoofd tijdens impact vanuit verschillende richtingen. Een polycarbonaatvel is gescheiden van het buitenste deel van de helm. Hierdoor kun je je hoofd bij impact enigszins draaien of bewegen, zodat de klap niet volledig wordt opgevangen door de voorkant van je hoofd. Ditzelfde gebeurt met onze hoofdhuid, waarbij de schedel wat kan bewegen om in bepaalde situaties interne schade te voorkomen. Dit is waarom het MIPS systeem zo aan te raden is.

Ventilatie

Ventilatie

Ventilatie is een andere essentiële factor. Een voering van schuim zorgt ervoor dat je hoofd warmte vasthoudt. Dit terwijl het hoofd juist een van de delen van het lichaam is waarmee we onze warmte kwijt kunnen. Door middel van de ventilatieopeningen blijft je hoofd geventileerd, zowel in warme als koude temperaturen. Het helpt daarbij ook om vocht te reguleren.

Goede ventilatie draagt ​​bij aan aerodynamica; waarmee de wrijving van de lucht wordt verminderd en prestaties worden verbeterd. Vooral de meest moderne helm-ontwerpen gebruiken ventilatiekanalen in de behuizing, zodat de luchtweerstand zo laag mogelijk is.

Overweeg daarom altijd je opties. Ben je een echte sportfietser? Dan weet je zeker dat je een helm nodig hebt waarbij je goed je warmte kwijt kunt. Kies in zo’n geval altijd een helm met goede ventilatie, zodat je van alle gemakken voorzien bent tijdens je workout.

Afstelling en klemmen

Afstelling en klemmen

Het is belangrijk dat je je helm goed af kunt stellen, zodat deze niet van je hoofd schuift. De meeste helmen hebben een mechanisme aan de achterkant, zoals een riempje of gesp, waarmee je de helm precies kunt afstellen. Op deze manier zit je helm straks perfect en zul je niet eens merken dat je ‘m op hebt!

Houd er rekening mee dat de helm goed op je hoofd staat, ongeveer een of twee vingers boven je wenkbrauwen. Zorg ook dat de helm bandjes aan de zijkanten heeft in de vorm van een "V" met een schuifregelaar; een van het voor en een achter je oor. Normaal gesproken zorgt het systeempje ervoor dat de bandjes goed vast blijven zitten. Je kunt ze daar gemakkelijk afstellen.

Daarnaast hebben de meeste helmen een gesp voor onder je kin. Dit mechanisme is hetzelfde voor veel helmen. Kies de helm die voor jou het makkelijkst in gebruik is. Zorg er altijd voor dat je niet meer dan een of twee vingers tussen de gesp en je kin kunt steken.

Afstelling en klemmen
Comfort helmen

Comfort

Een comfortabele helm biedt een goede pasvorm zonder overmatige druk op het gezicht, je kin of je nek. De helm moet licht en recht op je hoofd zitten. De voorkant moet een of twee vingers boven je wenkbrauwen zitten, zodat je voorkant goed beschermd is.

Houd er in de eerste plaats rekening mee dat de helm een ​​uitbreiding is van je eigen lichaam. Het hoofddoel is de bescherming van je hoofd tegen hoofdletsel, in geval van een ongeluk.

Tip!

Zit je qua maat precies tussen twee maten in? Kies dan de kleinste optie. Als de helm groter is, kun je een pet gebruiken om de helm-instelling te verbeteren. Om zeker te zijn van je keuze, schroom niet om de helm een paar keer te proberen en aan te passen, totdat je je er goed bij voelt. Als je meer dan twee vingers tussen de helm en je hoofd kunt steken, dan betekent dit dat de helm niet juist is afgesteld. Zorg voor een helm met genoeg ventilatie en aerodynamica..

Verschillende soorten helmen

Verschillende soorten helmen

Er zijn veel soorten fietssporten, waaronder urban, mountainbike, track of cyclocross-fietsen. Daarom is het zo belangrijk dat je de juiste helm kiest.

Stadt

Helmen voor dagelijks gebruik moeten voldoen aan dezelfde ventilatievoorwaarden, aanpassingsmogelijkheden en goedkeuring als de rest van de helmsoorten. Urban helmen zijn geschikt voor dagelijks gebruik. Zo zijn er opbouwbare helmen beschikbaar die er speciaal voor zijn ontworpen om opgeborgen te kunnen worden in je tas of rugzak. Dit is handig als je naar het werk of naar school fietst. De achterkant heeft meestal een rubber deel welke op je hoofdvorm aansluit. Door middel van een kinsluiting kun je de helm goed vastmaken. Je hoeft alleen nog maar het juiste ontwerp te kiezen wat het best bij je past.

Er zijn de laatste jaren steeds meer verschillende soorten Urban helmen op de markt gekomen, waardoor er er oneindig veel mogelijkheden zijn. Je kunt er zelfs eentje uitkiezen die bij je outfit past en daarbij ook nog eens comfortabel zit.

Stadt helmen

Opvouwbare helmen

Opvouwbare helmen zijn perfect wanneer je je helm overdag bij je moet dragen. Je kunt ze tijdens je werk of op de uni gemakkelijk meenemen in je tas. Hierdoor zijn deze helmen het meest praktisch.

In dit geval is het ontwerp gewoonlijk een van de belangrijkste factoren bij het nemen van een beslissing, maar onthoud dat het ook moet zijn goedgekeurd, verstelbaar moet zijn en goede ventilatie bieden, vooral tijdens de zomer.
Er zijn allerlei soorten designs, waaronder vintage, modern of racehelmen. Er bestaan ook helmen met of zonder vizier.

Opvouwbare helmen

Highway

Bij deze helmen is het belangrijk dat je tijdens trainingen en wedstrijden goed zicht hebt op de weg en op de concurrentie. Dat is de reden waarom het zo belangrijk is dat de helm licht, aerodynamisch en comfortabel is. Met een intense fysieke activiteit, in de loop van wat u veel zult zweten, is goede ventilatie essentieel.

Houd rekening met het gewicht, het bevestigen, de grootte en de esthetiek, in aanvulling op natuurlijk het merk en de prijs van je gekozen helm.

Race/road helmen

Cyclocross

Cyclocross helmen zijn vaak super aerodynamisch en kunnen gemakkelijk aangepast worden door geavanceerde technologie die veel comfort biedt. Cyclocross kent ontelbare uitdagingen, waarbij je fysieke weerstand continu op de proef wordt gesteld. Daarom moet je je voorbereiden op mogelijke vallen op ijs, sneeuw of modder en je hoofd moet dus altijd super goed beschermd zijn. We raden je aan een helm aan te schaffen die ook makkelijk schoon te houden is.

Er is een breed scala aan designs, modellen en kwaliteiten beschikbaar. Vergeet niet in gedachten te houden dat de helm uitgerust dient te zijn met MIPS-technologie.

Cyclocross helmen

Fixie / Single Speed

Single speed fietsen worden meestal gebruikt in de stad. Het is daarom belangrijk dat je een resistente helm uitkiest, gemaakt van lichtgewicht materialen en een structuur die de impact goed kan absorberen. Er is genoeg keuze, waaronder helmen met gave designs, zodat je helm zelfs bij je outfit past en daarbij makkelijk op te bergen is in je tas of rugzak.
Met een fixie behaal je normaal gesproken geen enorm hoge snelheden, maar het is belangrijk een goede helm te hebben zodat je altijd veilig bent!

Kies een helm waarmee je zowel korte of lange fietstochten kan maken, in de stad of buiten de stad. In deze gevallen zijn professionele helmen niet nodig, maar dat betekent niet dat je niet voor kwaliteit moet gaan.

Fixie / Single Speed helmen

Gravel

Ben je een gravel biker? Dan heb je een helm nodig die je beschermt tegen mogelijke valpartijen op gravel wegen. Op deze wegen vind je meestal weinig verkeer en meestal veel stenen of grind. Er zijn veel verschillende designs, met kleuren en vormen beschikbaar. Kies er een met goede ventilatie, comfort en resistentie.

In dit geval kun je op zoek gaan naar een model dat nuttig is voor zowel racefietscompetities als cyclocross-wedstrijden. Je kunt zelfs kiezen voor een helm met een vizier dat geschikt is voor mensen met lang haar.
Zoek naar een stabiel en veilige in Mold helm met een geschikte pasvorm voor doelen..

Gravel helmen

Pista / Velódromo

Hierbij zijn prestaties en veiligheid de belangrijkste aspecten. In deze sport worden hoge snelheden bereikt. Hierdoor moet de weerstand van je helm enorm krachtig zijn, omdat de vallen extremer zijn dan normaal. Bovendien is de aerodynamische factor fundamenteel bij het verkrijgen van maximale prestaties.

Vergeet niet om de code in 1078 op te zoeken om ervoor te zorgen dat je fietshelm is goedgekeurd en dat het voldoet aan alle kwaliteitsnormen die door de Europese Unie zijn gekenmerkt. De hoogwaardige helmen zijn vervaardigd in één stuk is gemaakt. We raden je altijd aan voor dit type helm te gaan in plaats van helmen die uit twee of meerdere delen zijn vervaardigd, omdat de kwaliteit en effectiviteit bij het absorberen van klappen veel lager is.

track helmen

Samenvattend is dit alles wat je moet weten over het vinden van de perfecte fietshelm. We hopen dat je met behulp van onze tips de juiste helm sneller kunt vinden!.


Onze helmmerken

Abus helmen Bolle helmen Brookshelmen Closca helmen Eltin helmen Ges helmen Giro helmen HJC helmen Kask helmen Livali helmen Nutcasehelmen Overade helmen Thousand helmen

Meer informatie ...

Hoe vaak moet je je fietshelm vervangen?
Tijdens een workout is het belangrijkste onderdeel van je fiets in feite je helms. Een helm beschermt je hoofd bij...

Read more

Hoe kun je een fietshelm goed schoonmaken en slechte geur vermijden
Om de extra elementen die nodig zijn om te fietsen op de juiste wijze te gebruiken, en hun gebruiksduur...

Read more

beste helmen om door de stad te fietsen

De 10 beste helmen om door de stad te fietsen
et lijkt erop dat de ergste fase van de intelligente lockdown achter de rug is en we langzaam weer mobieler kunnen worden...

Read more