Tandwielen

Tandwielen

96 producten

Pagina
per pagina

Tandwielen

96 producten

Pagina
per pagina

Hoe kies je het juiste tandwiel voor je fiets?

Het juiste tandwiel kiezen voor je fiets hangt af van verschillende factoren, zoals hoe je er gebruik van gaat maken, de grootte van de cassette en of er sprake is van een geschikte combinatie is tussen het crankstel en het tandwiel.

Wat is het tandwiel van een fiets en hoe werkt het?


Fietstandwielen zijn tandwielen die in de naaf of in de as van het achterwiel zijn geplaatst.

Het tandwiel van een fiets draagt de energie die op de pedalen wordt uitgeoefend over op het achterwiel. Kortom: ze zorgen dat je wiel draait wanneer je trapt.

De kleinere tandwielen zorgen voor een langere en snellere versnelling. De grotere tandwielen doen hetzelfde met korte versnellingen, die vooral nuttig zijn voor het beklimmen van hellingen of heuvelachtige wegen.

Het kiezen van een tandwiel voor je fiets is van essentieel belang om te zorgen dat je fiets goed functioneert. Bij de keuze moet je letten op het aantal tanden dat het tandwiel heeft.

Het verschil tussen een vast tandwiel en vrijlooptandwiel


Het belangrijkste kenmerk van het vaste tandwiel is het feit dat je altijd moet trappen. Als je stopt met trappen, stopt de fiets. Om goed te kunnen remmen, moet je het tempo vertragen of de pedalen in een vaste positie houden, en uiteindelijk slippen.

De kracht wordt direct overgebracht en daarom is dit het type tandwiel dat in het baanwielrennen wordt gebruikt. Dit tandwiel wordt veel gebruikt in de stad, omdat het meestal niet kapot gaat dankzij de eenvoudige werking.

Het vrijlooptandwiel voor fietsen is anders. Als je stopt met trappen, blijft het wiel draaien zonder de energie of de traagheid van de trapbeweging over te hoeven brengen. Je kunt één versnelling hebben of meerdere, door middel van een cassette- of tandwielset.

Het is mogelijk om over te stappen van een fiets met vast tandwiel naar een fiets met een vrijlooptandwiel. Het is eenvoudig om dit soort tandwielwissels uit te voeren voor een fiets. Als het om een flip-flopnaaf gaat, verwijder je simpelweg het wiel en monteer je het andersom.

Verschillen: cassette, tandwiel en tandwielset


De cassette is een onderdeel dat meerdere kronen of tandwielen kan bevatten die met klinknagels of schroeven met elkaar verbonden zijn, terwijl een tandwiel een enkelvoudige vrije of vaste eenheid is. 

De cassette werkt als een as en de tandwielen hiervan werken in binnenkant van de naaf. Bovendien zijn de kronen aan de buitenkant van dit onderdeel bevestigd.

Het aantal tanden dat in een cassette te vinden is, heeft betrekking op het grootste en het kleinste tandwiel. Hoe meer tanden het tandwiel heeft, hoe gemakkelijker het is om het wiel te bewegen.

Het tandwiel werkt samen met het kettingblad, de ketting en een spankabel die druk uitoefent om de ketting te sturen en zo te zorgen voor de schakelingen tussen versnellingen.

De tandwielset, daarentegen, bestaat uit de tanden van de kettingbladen en de cassettekroontjes. De tandwielset lijkt op een cassette, maar wordt anders gemonteerd. De set wordt op de as en de cassette geschroefd met enkele inkepingen waar deze in past. 

Typen tandwielen


We beschrijven de verschillende typen tandwielen die er te vinden zijn.

Tandwielen voor terugtrapnaven zijn te vinden in meerdere versnellingen en zijn ook verkrijgbaar voor verschillende aantallen tanden.

De terugtraprem is geïntegreerd in de achterwielnaaf van de fiets en wordt gekenmerkt door de vrije draaiing. De terugtraptandwielen van bedrijven als Sturmey Archer en WG vallen op.

Vaste tandwielen zijn geschikt als je al ervaring hebt op de fiets. Ze vereisen namelijk iets meer inspanning of vaardigheid bij het remmen, omdat er geen neutrale stand is.

Ze zijn efficiënter omdat de energie die tijdens het trappen wordt uitgeoefend direct op de wielen wordt overgebracht. Ze worden vaak gebruikt op racefietsen. De modellen van bedrijven als Ridea of WG vallen op.

Bij vrijloopfietsen kan de as in de ene richting draaien en in de andere richting gaan. Met deze fietsen kun je ook stoppen met trappen zonder dat het wiel remt of blokkeert.

Vrijlooptandwielen worden gebruikt op vrijwel alle soorten fietsen. De modellen van bedrijven als Dpc Inc en WG vallen op.

De tandwielset wordt bepaald door het aantal tanden op elk tandwiel en de cassettekroon. Het dient om energie over te brengen op de fiets. De merken Epoch en Sunrace vallen op.

De cassette is de set tandwielen die te vinden is op een fiets. Dit onderdeel moet worden aangepast aan de naaf.

Het type cassette is afhankelijk van het gebruik van de fiets. De huidige racefietsen hebben bijvoorbeeld meestal een cassette met 9, 10 of 11 versnellingen. Opties zoals die van Epoch en Shimano vallen op.

De lockring is een onderdeel dat zorgt voor bevestiging en voorkomt dat het tandwiel van de schroefdraad afgaat. Het wordt op de as van de fiets geplaatst en is meestal gemaakt van roestvrij staal. Opties zoals die van BLB of Menjoin vallen op.

Het aantal tanden


Tandwielen kunnen ook worden ingedeeld op basis van het aantal tanden. Ze kunnen tussen de 12 en 22 tanden hebben.

Houd er rekening mee dat hoe meer tandwielen of tanden, hoe groter de veelzijdigheid van de versnellingen van de fiets en hoe meer mogelijkheden je hebt voor een goed tempo op bepaalde terreinen.

Gereedschap voor tandwielen


Om het juiste onderhoud van je fiets te garanderen, is het raadzaam om de tandwielen van je fiets te verzorgen. En om dit te kunnen doen, moet je altijd een reeks gereedschappen bij de hand hebben waarmee je de tandwielen kunt monteren en demonteren, voor het geval het tijd is om ze te vervangen.

Het beste is om sleutels te gebruiken voor het verwijderen van het tandwiel, ontvettingsmiddelen die een goede reiniging te allen tijde mogelijk maken of smeermiddelen die een periodieke smering van deze onderdelen mogelijk maken.

Alleen als je tandwielen schoon, gesmeerd en in perfecte staat zijn, kun je zorgen voor een goede overdracht van de energie die wordt opgewekt tijdens het trappen. Ook zorg je zo dat fietsen altijd een prettige ervaring is. Daarom is goed onderhoud van essentieel belang.