Kettingen

Kettingen

149 producten

per pagina
 • -29%

  KMC B1 Single Speed Ketting - Zwart

  KMC B1 Single Speed Ketting - Zwart

  95%
  € 6,95 € 4,95
 • -38%

  • Leegverkoop
  Eltin Single Ketting - Zilver

  Eltin Single Ketting - Zilver

  € 6,45 € 3,99
 • -15%

  Eltin Single Ketting - Bruin

  Eltin Single Ketting - Bruin

  € 6,45 € 5,48
 • Taya EL-410 Ketting - Zwart

  Taya EL-410 Ketting - Zwart

  € 8,99
 • ONZE-111 11V Ketting - Zilver/Zwart

  ONZE-111 11V Ketting - Zilver/Zwart

  € 24,95
 • ONZE-111 11V Ketting - Goud

  ONZE-111 11V Ketting - Goud

  € 44,99
 • Taya TB-50 5/6/7V Ketting - Grijs

  Taya TB-50 5/6/7V Ketting - Grijs

  € 13,50
 • Taya TB-90 9V Ketting - Zilver/Zwart

  Taya TB-90 9V Ketting - Zilver/Zwart

  € 16,50
 • Taya DECA-101 10V Ketting - Zwart

  Taya DECA-101 10V Ketting - Zwart

  € 39,00
 • Taya 410B Ketting - Paars

  Taya 410B Ketting - Paars

  100%
  € 9,50
 • Taya Mezzo Ketting - Goud

  Taya Mezzo Ketting - Goud

  € 29,99
 • -17%

  Miche Pista Ketting - Silver

  Miche Pista Ketting - Silver

  100%
  € 18,00 € 14,99

Kettingen

149 producten

per pagina

HOE KIES JE EEN KETTING VOOR JE FIETS?

De fietsketting is verantwoordelijk voor de overdracht van de geproduceerde tractiekracht tussen de pedalen en het achterwiel van de fiets. Bij Santafixie hebben we verschillende soorten fietskettingen. De juiste keuze hangt af van aspecten zoals de afmetingen of de compatibiliteit met het tandwiel en het kettingblad.

Maten en afmetingen


Als je een fietsketting gaat kiezen op basis van de afmetingen, moet je met name aandacht besteden aan de volgende aspecten:

 • Steek

De fietskettingsteek is een standaardafmeting. Het is een kenmerk van alle moderne fietskettingen en verwijst naar de afstand tussen de ene pin en de andere.

Als je een nieuwe ketting koopt, moet de steek 1/2″ zijn. Hierbij wordt het midden van de pinnen als referentie genomen. Je moet er rekening mee houden dat als de ketting slijt, deze afstand zal toenemen en uiteindelijk de zijkanten van de tanden van zowel de kettingbladen als de tandwielen zal beschadigen.

 • Breedte

Op de hedendaagse fietsen met moderne kettingen zijn er twee soorten interne breedtes te vinden: 1/8″ en 3/32″.

Als je een fiets met één versnelling hebt of een fiets met interne versnellingen, heeft de ketting een breedte van 1/8″. Deze fietsen zijn, onder andere, de cruisers, stadsfietsen, fixies of modellen met interne versnellingen.

Als je een fiets hebt met een derailleur, van 2 tot 11 tandwielen, heb je kettingen nodig van 3/32″. Dit is het geval met hybride fietsen, mountainbikes en tourfietsen en racefietsen.

Je moet altijd de breedte van je fietsketting kiezen aan de hand van het aantal tandwielen dat je fiets heeft. De ruimte tussen de naaf en de kettingbladen is namelijk beperkt. Dit betekent dat hoe meer versnellingen de cassette of het vrijwiel heeft, hoe minder ruimte er tussen de tandwielen zit.

 • Lengte

Vandaag de dag hebben alle kettingen een geschikte lengte voor vrijwel elke fiets.

Voordat je een ketting koopt, is het belangrijk dat je het aantal schakels telt om te zorgen dat de fiets goed werkt. In het geval van kettingen voor versnellingen moet je er rekening mee houden dat de minimale lengte die je in een ketting kunt verminderen of vergroten 1″ is.

De geschikte lengte van je fietsketting is de lengte die de achterderailleur in staat stelt zijn functie te vervullen met een optimaal spanningsbereik. Hiervoor moet de ketting door zowel het kettingblad als het grootste tandwiel kunnen lopen zonder de derailleur te veel te belasten. En als de ketting door het kleinste kettingblad en tandwiel gaat, zal deze enige spanning moeten genereren om te voorkomen dat de ketting zelf vast komt te zitten.

Compatibiliteit met tandwielen en kettingbladen


Als je fietsketting slijt, zal het de achteruitgang van je tandwielen en kettingbladen versnellen. Daarom is het van essentieel belang dat de ketting compatibel is met de tandwielen en kettingbladen, zodat ze perfect in elkaar passen en goed functioneren.

Wanneer je een fietsketting koopt, is het belangrijk om te kijken naar het aantal tandwielen dat deze heeft, omdat dit de sleutel is tot het vinden van de juiste buitenbreedte van je ketting en het bepalen van de compatibiliteit ervan.

Typen kettingen


Wat de typen fietskettingen betreft die je op de markt kunt vinden, steken de volgende kettingen boven de rest uit.

 • Single-speed

Deze fietskettingen zijn bedoeld voor modellen met één snelheid en die, om deze reden, geen systeem hebben dat schakeling tussen versnellingen mogelijk maakt.

Deze fietsen kenmerken zich door hun gebruiksgemak. Dit is waar single-speed-fietsen of fixies in het spel komen. Bedrijven zoals KMC of Izumi vallen op.

 • 5 versnellingen

De fietskettingen voor 5 versnellingen zijn perfect om te cruisen en op banen te rijden.

 • 6 versnellingen

Je kunt ook kettingen kiezen op basis van het nummer van het achtertandwiel waarop ze kunnen worden gemonteerd, dat varieert van 3 tot 11.

In het geval van de modellen met 6 versnellingen komt dit voor alle merken overeen met 7,8 millimeter, 5/16″. Opties zoals KMC of Sunrace steken boven de rest uit.

 • 7 versnellingen

De opties met 7 versnellingen komen voor alle fietsmerken overeen met een breedte van 7,3 millimeter, 9/32″..

 • 8 versnellingen

De mogelijkheden met 8 versnellingen komen overeen met een breedte van 7,1 millimeter.

 • 9 versnellingen

De kettingen met 9 versnellingen zijn compatibel met fietsen die een cassette hebben met dat aantal versnellingen. Ze hebben meestal ongeveer 116 schakels. Ze komen overeen met een breedte van 6,6 tot 6,8 mm. Het bedrijf KMC valt op.

 • 10 versnellingen

Kettingen met 10 versnellingen zijn gebruikelijk voor racefietsen. En ze passen meestal op een breedte van 6,2 mm. Miche is een van de bedrijven die opvallen.

 • 12 versnellingen

De fietskettingen voor fietsen met 12 versnellingen worden gekenmerkt door ongeveer 126 schakels en zijn zeer resistent.

GEREEDSCHAP EN ACCESSOIRES VOOR KETTINGEN

Bij Santfixie vind je kettinggereedschap waarmee je de ketting kunt reinigen, spannen en/of afstellen, enzovoorts. Je zult je keuze dus moeten maken op basis van wat je nodig hebt.

Onderhoud van kettingen


Zowel de kettingzone zelf als de tandwielen en de kettingbladen zijn onderdelen van de fiets waar zich veel vuil ophoopt. Regelmatig onderhoud van deze onderdelen verlengt de levensduur van je fiets en draagt bij aan de goede werking hiervan.

Hiervoor dien je de ketting te reinigen met een borstel en een reeks producten, zoals een kettingreiniger en ontvettingsspray, of simpelweg een product in de vorm van een ontvettingsspray. Zo zorg je voor een eenvoudige en optimale reiniging.

Kettingen spannen en/of bijstellen


Om ervoor te zorgen dat de ketting goed werkt, is het belangrijk dat deze altijd goed gespannen is. Hiervoor moet de ketting van tijd tot tijd worden afgesteld met behulp van een goede fietskettingspanner.

Bij regelmatig gebruik van de fiets verliest de ketting zijn spanning en het afstellen van de ketting is van essentieel belang voor een goede trapbeweging. Anders kan de ketting losraken.

Kettingreparatie


Als je de kettingschakels op je fiets moet repareren omdat deze gebroken zijn en niet meer goed werken, kun je de ketting repareren met behulp van gereedschap, zoals de IceToolz-kettingkniptang en de Unior-draadsnijtang voor kettingen. Afhankelijk van het soort reparatie dat je wilt uitvoeren, is het echter raadzaam om de ketting direct te vervangen.