Balhoofden

Balhoofden

235 producten

per pagina

Balhoofden

235 producten

per pagina

Welk balhoofdstel moet je kiezen voor je fiets?

Het balhoofdstel van de fiets is een essentieel onderdeel, aangezien het ons toestaat om het stuur te draaien en de fiets te sturen in de richting die we willen, dankzij de lagers. Het bestaat uit verscheidene onderdelen die in het stuurhuis te vinden zijn en is via de stuurpen verbonden met de vorkbuis.

Het veranderen van ons balhoofdstel kan vele twijfels veroorzaken, aangezien er verschillende soorten zijn met verschillende diameters. Daarom moeten we duidelijk hebben welk balhoofdstel compatibel is met onze fiets.

Voor een goede werking en conditie van de besturing is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Dit bestaat uit het demonteren van alle onderdelen van het stuur en een correcte reiniging en smering hiervan.

Typen balhoofdstellen

Afhankelijk van het schroefdraadsysteem of de opstelling van de stuurlagers kunnen we de balhoofdstellen in vier typen indelen:

  • Schroefdraadbalhoofd: normaal gesproken wordt dit type gebruikt op lage fietsen. Het is een van de minst gebruikte stuursystemen op dit moment. De doppen worden direct op de vorkbuis geschroefd door middel van moeren. De stuurpen maakt in dit geval geen deel uit van het vorkgewricht. Hierdoor is het mogelijk om de hoogte van het stuur te verstellen.

  • Ahead-Traditioneel: dit is het meest gebruikte type balhoofdstel op dit moment. De lagers bevinden zich in doppen buiten de buis en zijn niet met moeren afgesteld. Om ze in te stellen, draai je de schroef op de stang vast.

  • Ahead Geïntegreerd: de functie hiervan is precies hetzelfde als die van de ahead-balhoofdstellen, maar onderscheidt zich door de lagers die rechtstreeks in de balhoofden gaan, zonder doppen. Het zijn de lichtste en eenvoudigste balhoofdstellen.

  • Semi-geïntegreerd balhoofdstel: de doppen zijn niet groter dan de buitendiameter van het balhoofdstel en hebben hetzelfde verstelsysteem als de ahead- en geïntegreerde doppen.

Kies de dop, de spin en de tussenstukken voor je fiets

Dit zijn de belangrijkste onderdelen voor het rijden en voor een goede werking van het balhoofdstel.

  • Dop van het balhoofdstel: dit is het accessoire dat je bovenop de stuurpen doet om de montage van het balhoofdstel te voltooien, af te stellen en deze een persoonlijk tintje te geven.

  • Balhoodkap: dit is een schroefvormig onderdeel dat met kracht op de vorkbuis wordt geplaatst om de schroef vast te maken die zich in de dop van de stuurpen bevindt.

  • Balhoofdstellen: normaal gesproken zijn dit de ringen die onder de stuurpen worden geplaatst om het stuur te verhogen en onze positie op de fiets correct te kunnen instellen.