Fietsbanden

Fietsbanden

212 producten

per pagina

Fietsbanden

212 producten

per pagina

Welke band moet je kiezen voor je fiets?

Banden zijn een uitermate essentieel onderdeel van onze fiets. Een goede keuze qua banden biedt ons comfort en veiligheid tijdens onze rit.

Er zijn vele soorten banden beschikbaar op de markt, dus we moeten goed weten welke band we zoeken en rekening houden met de compatibiliteit ervan met de velg van onze fiets.

Typen banden op basis van het gebruik


Afhankelijk van hoe we onze fiets gaan gebruiken, kunnen we een brede markt vinden qua banden met zeer verschillende eigenschappen, zoals onder andere de grootte van de banden, de figuren die erin gegraveerd staan en de breedte.

Afhankelijk van de kenmerken van het gebied waar we gaan rijden, moeten we kiezen voor gladde banden voor minder weerstand of banden met een patroon om water en vuil beter te kunnen afvoeren.

De bandenspanning speelt ook een zeer belangrijke rol. Je moet hier rekening mee houden, afhankelijk van het terrein waarop je gaat fietsen. Als je gaat fietsen in een gebied waar de grond glad is, moet de bandenspanning hoger zijn.

Als je echter in een oneffen gebied gaat fietsen, kun je beter zorgen dat je banden een lagere druk hebben, zodat ze de oneffenheden van het terrein beter kunnen opvangen.

We beschikken over een breed scala aan banden, wat je type fiets en de kenmerken van je omgeving ook zijn:

  • Banden voor fixie-/single-speedfietsen: dit zijn banden die zo goed als glad zijn. Sommige modellen hebben een licht profiel om water te kunnen laten weglopen en een goede grip te kunnen bieden.

  • Banden voor baan-/velodroomfietsen: compleet gladde banden, gemaakt voor hoge druk zodat er minder wrijving is met de grond en ze beter kunnen rollen.

  • Banden voor gravelfietsen: deze banden zijn opgebouwd uit een set blokken. Er zijn verschillende typen: banden die meer voor wedstrijden zijn met een centrale band zonder profiel, andere met een gemengd profiel om snel te kunnen rijden op asfalt maar met kleine laterale blokken om de grip op grind te verbeteren en andere die meer gericht zijn op gebruik op grond of grind, samengesteld door kleine blokken in het hele profiel.

  • Banden voor stadsfietsen: deze banden zijn hechtend en duurzaam. In het algemeen zijn ze iets breder dan wedstrijdbanden, wat ze comfortabeler maakt.

  • Banden voor cyclocrossfietsen: bestaan uit een set van op afstand geplaatste blokken voor een goede grip op alle soorten terrein, met name op modder of nat asfalt.

  • Banden voor racefietsen: ontworpen voor gebruik op gladde of ruwe asfaltoppervlakken om goede prestaties te kunnen leveren. In het algemeen zijn ze bijna allemaal glad met een licht profiel om vuil en water op het asfalt weg te laten lopen.

  • Banden voor fietsrollen: het gebruik van deze banden is exclusief bedoeld voor wanneer we op fietsrollen fietsen. Ze zijn compleet glad en zeer slijtvast.

Stevige en vouwbare banden


Binnen de markt kunnen we banden indelen vouwbare banden en stijve banden. Stijve banden zijn steeds minder populair op de markt, ze hebben staaldraden aan de binnenkant en een voorgedefinieerde ronde vorm.

Vouwbare banden, daarentegen, zijn gemaakt van kevlardraden, een materiaal dat lichter is dan staal. Daarom zijn vouwbare banden lichter en duurder.

Antilekbanden


Tegenwoordig bestaan er antilekbanden, die stevig zijn. Er is geen binnenband nodig. Als er een gaatje in komt, kun je blijven fietsen, zonder enig ongemak. In feite zal je niet merken dat je door iets scherps bent gereden, omdat de spijker of het element dat je hebt geraakt, eruit zal vallen of ingebed zal blijven zitten in de band. Het enige dat je hoeft te doen, is het voorwerp verwijderen en je reis voort te zetten.

Er is ook antilekvloeistof, die in de binnenband kan worden gegoten of in de band, zonder binnenband. De functie hiervan is het automatisch repareren van kleine lekjes. De vloeistof droogt snel als deze in contact komt met lucht, waardoor er een dunne laag ontstaat die voorkomt dat er lucht ontsnapt en dat de brand druk verliest.

Afmetingen van banden


Afhankelijk van het type fiets dat we gebruiken en onze voorkeuren, zullen we moeten overwegen welke maat onze banden moeten hebben.

Bij Santafixie vind je zeer veelzijdige banden, voornamelijk voor stedelijk gebruik, maar ook te gebruiken voor verschillende fietsdisciplines, zoals race-, baan- en fixiefietsen.

In het algemeen is de grootte van banden voor race- of stadsfietsen 28 inch (of 700 in mm). Wat verandert, is de breedte. Op klassieke of oude fietsen vind je mogelijk ook banden van 26 inch. De keuze voor de ene of de andere breedte hangt af van hoe we de banden gebruiken of simpelweg van de esthetiek.

Gereedschap voor banden


Gereedschap is een accessoire dat we niet mogen vergeten en is essentieel voor het fietsen.

Het basisgereedschap voor de banden is de demonteersleutel. Een accessoire gemaakt om de banden op eenvoudigere wijze eraf te halen en opnieuw te plaatsen. Het is een basisgereedschap dat je altijd mee moet nemen voor het geval je een lekke band krijgt en deze moet wisselen tijdens de rit.

Een ander belangrijk gereedschap voor banden is de pomp. Zonder een pomp zouden we de band niet kunnen vullen met lucht en zouden we niet kunnen fietsen.

Om de binnenband die we lek hebben gereden te repareren en deze opnieuw te kunnen gebruiken, gebruiken we een herstelkit om de lekken te dichten en zo dezelfde binnenband opnieuw te kunnen gebruiken zonder deze te hoeven vervangen.

Als je banden hebt met vloeistof aan de binnenkant, is het belangrijk om onderhoud uit te voeren en de vloeistof regelmatig te vervangen of aan te vullen.