Cranks

Cranks | 30 producten

Cranks

30 producten

Pagina
Filter
Filter
Cranks | 30 producten

Cranks

30 producten

Pagina
Filter
Filter

Hoe kies je de perfecte crank voor je fiets?

Om de perfecte crank te kiezen voor je fiets kun je rekening houden met verschillende parameters: van de fysieke kenmerken tot de afmeting van de zitting en hoe je je fiets gaat gebruiken.

Wat zijn cranks en wat is hun functie?


De crank is het aandrijvingsonderdeel van de transmissie van de fiets. Dit onderdeel zet de beweging van je benen om in de draaibeweging die wordt gebruikt om de ketting in beweging te brengen. De ketting brengt deze kracht weer over op het achterwiel. De crank is een onderdeel dat zeer bestendig is tegen spanningen en is meestal gemaakt van staal, titanium of aluminium.

Er zitten twee cranks op een fiets, aan elke kant één. Ze zijn met elkaar verbonden via de trapas en de pedalen. Ze verbinden dus de pedalen met de krukas. Ook zorgen ze ervoor dat de fiets meer bewegingsvrijheid biedt. Het is een essentieel onderdeel van het trapproces.

Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een crank?


Wat de fysieke kenmerken betreft, moet je de binnenbeenlengte meten. Houd er rekening mee dat voor een afmeting van tussen de 68 en 73 cm de cranks van 160 mm de beste zijn. Voor een afmeting van tussen de 74 en 79 cm zijn dit cranks van 165 mm en voor een afmeting van tussen de 80 en 85 cm moet je kiezen voor cranks van 170 mm. Als de binnenbeenlengte groter is dan 86 cm, moet je kiezen voor cranks van 175 mm.

Als je let op de grootte van het zadel, moet je er rekening mee houden dat bij een afmeting van 67 cm het beste kunt kiezen voor cranks van 165 mm. Als de grootte tussen de 67 en 72 cm ligt, is het raadzaam om cranks van 170 mm te gebruiken. Indien de afmeting tussen de 72 en 77 cm ligt, heb je cranks van 175 mm nodig, en als de afmeting groter is dan 77 cm, moeten de cranks 180 mm zijn.

Het is mogelijk om de lengte van je cranks uit te kiezen. Maar wat onze trapbeweging het meest beïnvloedt, is het aantal tanden van het kettingwiel. Zowel voor fixie- als single-speedfietsen geldt dat hoe meer tanden op het kettingwiel, des te zwaarder het trappen aanvoelt. De afstand die moet worden afgelegd door elke volledige draai van het kettingwiel zal ook groter zijn.

Ook moet je rekening houden met de fysieke conditie. Daarom moet je kijken naar de lengte van gebieden zoals de enkel, de knie en de heupen. Dit zijn de gewrichten die betrokken zijn bij het veranderen van de lengte van de crank en dus ook de spiergroepen die betrokken zijn bij het trappen.

Voor personen van tussen de 158,5 en 174 centimeter moet de lengte van de crank 170 mm zijn. Als de persoon echter tussen de 172 en 183 cm lang is, is de juiste lengte van de crank 172,5 mm.

Om de lengte van de crank correct op te meten, moet je meten vanaf het midden van de pedaalas tot het midden van de trapas.

Gereedschap voor cranks


Om ervoor te zorgen dat je je crank, en je fiets in het algemeen, op de juiste manier onderhoudt, heb je een reeks gereedschappen nodig. Hiermee kun je de cranks monteren en verwijderen. Hiervoor heb je hulp nodig van onderdelen zoals sleutels of extractors.

Het is ook belangrijk om de crank op de juiste manier te reinigen. Anders kan het vuil zich ophopen en de cranks uiteindelijk beschadigen, waardoor de fiets steeds minder goed gaat functioneren.

De beste merken voor de beste prijs


In onze selectie crankstellen vind je de beste merken cranks, zoals Miche, Rotor of SRAM, met kettingwielen van 44 tanden tot kettingwielen met 54 tanden.

Bovendien hebben we bij Santafixie gereedschap beschikbaar van bedrijven zoals Park Tool of BLB, waarmee je je cranks (en je fiets in het algemeen) op de juiste manier kunt onderhouden.

Bij Santafixie hebben we een gedeelte met aanbiedingen en afgeprijsde aanvullingen, waar je de beste accessoires en onderdelen voor je fiets kunt vinden met de garantie van de beste bedrijven en tegen de beste prijs.