FAQ fixie fietsen

Technische vragen over producten website Technische vragen over zelf fixie bouwen

 

Technische vragen over producten website

1.- Hoe weet ik welke maat fiets ik moet bestellen?
Bij elk merk staat een matentabel bij de productbeschrijving waar je kunt zien welke maat je moet kiezen bij welke lengte. Over het algemeen kun je de volgende maten aanhouden:
- Voor een lengte tussen 155 cm en 168 cm: kun je het beste maat 49 kiezen
- Voor een lengte tussen 169 cm en 176 cm: kun je de maat 52 of 53 aanhouden
- Voor een lengte tussen 177 cm en 184 cm: is de maat 55 of 56 geschikt
- Voor een lengte van meer dan 185 cm: is de ideale maat 58 o 59
Als je precies tussen twee maten valt, adviseren we je om de kleinste maat te kiezen en het zadel iets hoger te zetten. Op deze manier is de fixie het beste te besturen.


2.- Hebben jullie frames in maat 61?
Voor mensen die langer zijn dan 200cm kunnen wij op aanvraag een speciaal frame bestellen bij sommige merken. Neem hiervoor contact met ons op.


3.- In wat voor kleur komen de spaken en naaf van een gekleurd wiel?
Dit is afhankelijk van het wiel en kun je in de specificaties per product terugvinden. Als je hier vragen over hebt, kun je altijd contact met ons opnemen.


4.- Hoe zit de aandrijving van de fietsen in elkaar (aantal tanden van tandwiel en crankset)?
Deze informatie kun je bij elk product apart vinden. Veel fixies komen in de maat 46 x 16 (dat wil zeggen een crankset met 46 tanden en een tandwiel met 16 tanden). Er zijn ook fietsen die met de maat 48 x 16 of 46 x 17 komen.


5.- Als een wiel geen machinale remrand heeft, op welk gedeelte van het wiel worden de remmen geplaatst?
Bijna altijd geldt dat als een wiel geen machinale remrand heeft, de remmen op het geverfde deel van het wiel geplaatst worden. Dit betekent ook dat de verf in de loop van de tijd af zal slijten. In het geval van de wielen van de merken DP18, Origin8 en Aerospoke kun je gewoon remmen bevestigen, ook al bevatten deze geen machinale remrand. Let op, er zijn echter ook wielen waar je geen remmen op kunt gebruiken (zoals de duurdere modellen H Plus Son Formation Face en Notorius van carbon). Als je hier vragen over hebt, kun je altijd contact met ons opnemen.


6.- Past wielset X bij mijn binnenband van merk Y?
De meeste wielsets die wij verkopen zijn 700c. Je hebt daarbij dus ook een binnenband van 700c nodig. Let er op dat het ventiel van de binnenband past bij de maat van het wiel. Wij raden aan dat banden en binnenbanden dezelfde maat hebben, dus bijvoorbeeld 700c x 23 of 700c x 25. Kijk voor meer informatie ook goed naar de productbeschrijving waar alles aangegeven staat.


7.- Komen de wielen cross of radiaal gespaakt?
De meest wielen komen in cross spoked setting omdat dit steviger is en duurzamer voor de naaf. Mocht je radiaal gespaakte wielen wensen (dit kan alleen voor voorwielen), geef dit dan aan in het commentaarveld bij je bestelling.


8.- Worden de wielen met of zonder tandwiel geleverd?
Dit is per product anders. In de productomschrijving bij elk product kun je deze informatie vinden. Vergeet niet dat als je een flipflop hub hebt, je zowel 18t fixed tandwiel en freewheel tandwiel nodig hebt! Deze kun je beide selecteren als je de wielset in je winkelmandje doet. Geef bij het commentaar vervolgens even aan of je wilt dat het wordt voorgemonteerd.


9.- Als ik een los wiel koop wat komt dan inclusief en wat moet ik nog apart bestellen?
Over het algemeen komen de wielen zonder tandwielen, binnenbanden, velglint en band. You moet deze onderdelen dus los aankopen. Er zijn echter een paar uitzonderingen bij de wielsets, dit staat dan in de productomschrijving aangegeven.


10.- Als ik los een voorwiel en een achterwiel bestel van hetzelfde merk (dus geen standaard set), is de kleur van beide wielen dan hetzelfde?
Het is aan te raden dit even na te gaan voordat je de losse wielen gaat kopen. En als je hierover twijfelt kun je ons altijd even mailen, dan gaan we het voor je na.


11.- Wat is het verschil tussen een pear en een hammer head remkabel? Welke moet ik kiezen?
De termen geven aan hoe de kabel eindigt, het zijn twee verschillende systemen. In de meeste gevallen zul je een remkabel met pearhead nodig hebben. De hammerhead wordt (vooral) gebruikt voor BMX en V-brake fietsen.


12.- Welke voorvork past er op mijn frame
De frames die wij verkopen, zoals Dolan, Aventón en Leader (degene die zonder voorvork geleverd worden), hebben een voorvork van 1 1/8¨ nodig (een achtste inch). Een voorvork van bijvoorbeeld BLB Track past hierop, al is deze voorvork niet aan te raden aangezien de buizen dun zijn. Wij raden dus aan om een voorvork van carbon te kiezen die bredere buizen heeft en beter op dit type frames past.


13.- Passen alle remmen op elk stuur?
Let op dat niet alle remmen op elk stuur gebruikt kunnen worden. Over het algemeen geldt dat rechte sturen en riser bars remmen gebruiken van 22,2mm. Deze maat is trouwens de meest gangbare maat remmen. Sturen met een maat van 31,8mm gaan echter niet samen met remmen van 22,2mm, je hebt remmen van dezelfde diameter nodig. Sturen van het type bullhorn zijn ook niet compatibel met remmen van 22,2mm. Je hebt normaal gesproken remmen van 23,8mm, 25,4mm of 31,8mm nodig.


14.- Passen alle remmen op elk wiel?
Nee, er zijn uitzonderingen die geen remmen accepteren. Op duurdere wielen zoals H Plus Son Formation Face en Notorius van carbon passen geen remmen. We geven dit zo mogelijk in de productomschrijving aan. Maar op de rest van de wielen passen in principe alle remmen.


15.- Hoe zwaar is een fixie?
Informatie over het gewicht van de fietsen kun je in het specifieke product vinden. Over het algemeen geldt dat de fixies rond de 10 kilo wegen.


16.- Zit er garantie op een fiets? En op losse onderdelen?
Elk merk hanteert zijn eigen garantiebeleid. Frames hebben een garantie van 1 - 2 jaar, afhankelijk van het merk. Accessoires als banden, remmen of binnenbanden echter kunnen gebruikt worden van 2 jaar tot 1 maand, afhankelijk van het gebruik. Garantie geldt voor fabricagefouten, maar het geldt niet voor verkeerde montage of verkeerd gebruik van de fiets.


17.- Wat moet ik doen als ik merk dat mijn fiets niet goed loopt?
Stop gelijk met fietsen en stuur ons een email met je probleem. Als je hier gelijk een foto of filmpje bij kunt sturen met het probleem, zullen we onze werkplaats er naar laten kijken en zo snel mogelijk bij je terugkomen met een oplossing.


18.- Als ik mijn fixie fiets ontvang is deze dan in elkaar gezet of moet ik hier zelf nog iets aan doen?
De fietsen komen voor ongeveer 80% gemonteerd, er zijn een paar onderdelen die je zelf nog moet vastzetten: het stuur, het zadel, de pendalen, het voorwiel en eventuele accessoires die je besteld hebt. Daarnaast moet je alle onderdelen van de fiets afstellen en goed aandraaien. De meer gecompliceerde onderdelen zijn al door de fabrikant of onze werkplaats voor je in elkaar gezet. Bij je fiets ontvang je instructies en in principe kan iedereen zijn eigen fixie monteren zoals wij hem versturen, maar het is aan te raden om dit door een vakman te laten doen als je hier geen of weinig ervaring mee hebt. Bekij vooral ook ons instructiefilmpje waarin we stap-voor-stap uitleggen hoe je je fixie precies in elkaar moet zetten: YouTube instructiefilm.


19.- Wat is het verschil tussen fixed gear en single speed?
Een van de eerste dingen die je hoort wanneer je aan het kijken bent naar een fixie fiets is het verschil tussen een fixed gear en single speed. Een fixie kan namelijk zowel fixed gear als single speed zijn. Het verschil zit hem in het tandwiel. Gelukkig zit er tegenwoordig op de meeste fietsen een zogenaamde ´flip-flop´ hub waardoor je makkelijk kunt wisselen tussen een fixed en een single speed. Je hebt dan aan beide zijde van je achterwiel een tandwiel zitten, aan de ene kant een fixed gear en aan de andere kant singlespeed. Door je wiel simpelweg om te draaien switch je van de manier waarop je fietst.

Een fixie heet in het Nederlands vertaalt letterlijk doortrapper. Bij de fixed gear zit het tandwiel direct aan je wiel bevestigd en zolang je fietst blijven je trappers altijd doordaaien. Je moet dus ook altijd doortrappen. Bij de single speed werkt het fietsen eigenlijk hetzelfde als op een normale fiets. Je kunt tijdens het fietsen gewoon je benen stil houden zonder dat je trappers doordraaien. Singlespeed is hierdoor een stuk makkelijker om op te fietsen dan een fixed gear. Remmen doe je trouwens gewoon met een voor- en achterrem. Het meerendeel van onze fixies komt altijd met twee remmen die geheel naar eigen keuze gemonteerd kunnen worden. Bedenk wel dat het hebben van minimaal 1 mechanische rem verplicht is in Nederland.


20.- Wordt mijn fixie fiets uitgevoerd met single-speed of fixed gear?
De meeste fiesten bevatten het systeem van flip-flop. Dit betekent dat de fiets zowel single-speed als fixed gear is. Je hoeft alleen maar de positie van het achterwiel te veranderen (hem om te draaien) om te kiezen wat jij wilt. Er zijn echter een paar modellen die alleen fixed-gear fietsen zijn en geen single-speed: van het merk State Bicycle zijn dit de modellen Premium Contender en Undefeated en van het merk Polo and Bike alle modellen Williamsburg.


21.- Bevat de fixie fiets remmen?
Bijna alle modellen fietsen die we aanbieden worden met zowel voor- als achterremmen geleverd. Alleen de fixies van het merk Polo and Bike (de modellen Williamsburg) komen zonder remmen (en zijn daarnaast alleen fixed-gear en geen single-speed). (Houd er rekening mee dat het in Nederland verlicht is om minimaal 1 rem op je fiets te hebben.)


22.- Als ik een los frame op Santafixie.nl koop, welke bottombracket heb ik hier dan bij nodig?
De frames die we aanbieden zijn in principe geschikt voor alle maten bottom brackets die je op onze website vindt. Echter, je moet nagaan of de gekozen bottom bracket (ook wel trapas in het Nederlands genoemd) ook goed samengaat met de maat van de crankset. Het is dus aan te raden om eerst de crankset te selecteren en bij de details na te gaan welke maat bottom bracket je nodig hebt. Vervolgens kun je dus je bottom bracket kiezen. Let op dat al onze bottom brackets met Engels schroefdraad zijn en dus geen Frans schroefdraad wat je soms ook tegen kunt komen.


Technische vragen over zelf fixie bouwen

23.- Wat heb ik nodig om mijn eigen fixie te bouwen?
Wij hebben alle onderdelen om je eigen fixie te bouwen. Hierbij vind je een checklist van de onderdelen die je zeker nodig hebt: frame, voor- en achterwiel, 2 binnenbanden, 2 velglinten, 2 banden, 1 balhoofd, een stuur, een stuurpen, handvaten of tape voor handvaten, remmen (remklauw voor, achterrem, cover + wirekit), 1 zadel, 1 zadelpen, 1 crankset, een ketting, 1 bottom bracket, pedalen, 1 of 2 tandwielen (fixed en free), pedaalremmen. Het is een hele lijst, dus als je vragen hebt, neem vooral contact met ons op, dan kijken we graag vrijblijvend met je mee.


24.- Ik heb een oude racefiets. Welke voorvork heb ik hierbij nodig?
Over het algemeen heb je een voorvork van 1¨ (1 inch) nodig, ook wel 25,4mm genoemd of met schroefdraad. Wij raden aan om het gedeelte van het frame waar de voorvork past met een schuifmaat (nauwkeurig meetgereedschap) te meten om er zeker van te zijn. Als de doorsnede dus 25,4mm is, heb je een voorvork van 1¨ nodig. Als je hier vragen over hebt, kun je altijd contact met ons opnemen. Mail vooral een foto van je frame met de schuifmaat erbij naar ons als je een andere maat meet, dan kan onze technische werkplaats voor je nagaan welke voorvork je nodig hebt.


25.- Ik wil graag een freewheel op mijn oude racefiets, kan dit? Waar moet ik op letten?
Ja dit kan. Je kunt dan een wielset met een freewheel naaf bestellen. Oude racefietsen kunnen vaak prima omgebouwd worden tot fixies. Als je echter vragen hierover hebt, dan raden we je aan ons een foto van je frame te sturen. We zullen dan zeker kijken hoe we je kunnen helpen.


26.- Welk balhoofd heb ik nodig voor mijn voorvork of frame?
In het algemeen geldt:
- Voorvorken van 1¨ hebben een balhoofd met schroefdraad nodig.
- Voorvorken van 1 1/8¨ hebben een balhoofd type Ahead nodig, wij bieden drie soorten balhoofden:
1. Extern balhoofd: deze wordt door de goedkoopste frames van normale kwaliteit gebruikt.
2. Balhoofd semi geïntegreerd: deze heb je nodig voor de frames van de merken Leader en Aventón.
3. Geïntegreerd balhoofd: de duurdere, kwalitatief betere frames als Piovra, Dolan, Cinelli, Pure Fix en 8-bar bevatten dit type balhoofd.


27.- Hoeveel tanden heb ik nodig op mijn tandwiel?
Normaliter heb je een tandwiel nodig tussen de 16 en 18 tanden (deze maten zijn gestandariseerd). Maar dit heeft ook weer te maken met de crankset van je fiets. Als je crankset groter is dan 46t, dan kun je het beste een 18t tandwiel kiezen, als de crankset kleiner is, kan je voor 16t of 17t gaan.


28.- Ik wil graag nieuwe wielen voor mijn fiets bestellen? Waar moet ik opletten?
Je moet er op letten of jouw frame compatibel is. De maat van onze wielen is 700c. Je kunt jouw wielmaat in je oude banden vinden. Daarnaast moet je bij de wielen ook 2 velglinten, 2 banden en 2 binnenbanden aankopen.


29.- Welke band heb ik nodig bij mijn wiel?
Alle banden zijn 100% compatibel met de wielen die we in onze webshop verkopen. Ze hebben allemaal een maat van 700c (racefiets wiel). De maten van 700x23, 700x25 en 700x28 geven de breedte van elke band aan, 23 is hierbij het dunst en 28 is het breedst. Hoe breder je band, hoe breder het oppervlakte op de weg en dus hoe meer grip je zult hebben.


30.- Welke binnenband heb ik nodig voor mijn wiel?
Alle binnenbanden zijn, gekeken naar maat en diameter, compatibel met wielen van 700c (dat wil zeggen, racefiets wielen). Maar afhankelijk van het profiel van het wiel is de ene of de andere binnenband aan te raden. Algemeen geldt:
- Voor klassieke wielen, zonder profiel, moet de binnenband een ventiel van 30mm of 33mm hebben.
- Als het wiel een profiel van 33mm heeft, moet de binnenband een ventiel van 48mm hebben.
- Als het wiel een profiel van 42mm heeft, moet de binnenband een ventiel van 60mm hebben.
- Voor wielen met een groot profiel, zoals Notorious 90, is een binnenband van 80mm nodig, samen met een verlengstuk (beide producten vind je in de categorie wielen – binnenbanden).


31.- Hoe monteer ik een wiel met terugtraprem op mijn fiets?
Het monteren van een wiel met terugtraprem is heel makkelijk. Je moet alleen het metale en beweegbare deel van de hub van de terugtraprem aan de achterkant van het frame bevestigen.


32.- Ik wil graag een zadelpen kopen, maar hoe weet ik of de zadelpen past op mijn fiets?
We bieden twee maten zadelpen aan: 25,4mm en 27,2mm. Om er zeker van te zijn dat de zadelpen op je fiets past, raden we aan de exacte maat van het binnenste gedeelte van de buis van het frame (waar de zadelpen ingaat) te meten met een schuifmaat (nauwkeurig meetinstrument).


33.- Ik heb al een fiets, maar ik wil graag een nieuw stuur. Waar moet ik opletten?
Je moet bij het uitzoeken van een nieuw stuur kijken naar de diameter van je stuurpen. In het algemeen heeft deze een diameter van 24,4mm of 31,8mm. Je moet er zeker van zijn dat de diameter van het stuur hetzelfde is als de diameter van de stuurpen om het stuur zonder problemen te kunnen monteren. Er is ook een derde maat die je soms tegenkomt, namelijk 25,6mm. We hebben ook sturen voor deze maat stuurpen in onze webshop, het is alleen geen gebruikelijke, veelvoorkomende maat. Je moet trouwens ook je remhendels wisselen als je verandert tussen riserbar, bullhorn of dropbar.


34.- Ik heb een oud frame en wil nieuwe wielen bestellen. De uiteinde van het frame zijn vertikaal. Wat moet ik kiezen?
Als je een oud frame hebt is het belangrijk om te kijken of de uiteinden lang of kort zijn. Als ze namelijk kort zijn is het lastiger om er een fixed gear van te maken. Je moet dan wat combinaties tussen ketting, tandwiel tanden en de tanden van de crankset proberen. Let op, we raden af om met dit soort frames een fixed gear fiets te bouwen. We adviseren je om contact met ons op te nemen als je geen fixie-expert bent. Mail ons gerust een foto van je oude frame, zodat onze experts er naar kunnen kijken.