Santafixie 2011-2021. Single gear. Still speeding.

06/01/2021
verhaal santafixie
34
Views

Santafixie is 10 jaar oud. 10 jaar leren, groeien en bruggen bouwen. 10 jaar tranen en gelach. 10 jaar framesets, componenten en accessoires. 10 jaar fixies.We rijden single-speed en zijn niet van plan hiermee te stoppen!. 2011 was onder meer het jaar van de libertaire opstanden onder totalitaire regeringen in Arabische landen, van de tsunami in Japan en de verergering van de wereldwijde economische crisis, van de opkomst van Social Media en…, de geboorte van Santafixie.

verhaal santafixie

In 2010 woonde onze mede-oprichter Xavi Clavería in Londen. Dit is waar hij zijn liefde voor fixies ontdekte. Met deze fietsen kon je namelijk elke component personaliseren met eigen kleuren en designs. Je kon daarbij ook kiezen welk stuur en zadel je het liefst wilt. Het duurde dan ook niet lang voordat Xavi zijn eerst fixie had aangeschaft. De voordelen van dit type fiets werden hem steeds duidelijker; fixies zijn snel, licht, goedkoop en je beleeft er simpelweg een hoop plezier mee. Xavi vroeg zich af waarom de mensen in Barcelona op mountainbikes rijden welke, laten we eerlijk zijn, zwaar en inefficiënt zijn.

Eenmaal terug in Barcelona had Xavi een geweldig idee. Hij had het plan om een aantal fixies in te kopen en deze vervolgens weer te verkopen via een website. Samen met Txampa (ook mede-oprichter en huidige CEO van Santafixie) kocht hij 30 fietsen en stalde deze in de garage van zijn opa. Hij vroeg een web designer een website te maken in ruil voor 1 van de fietsen.

Onze eerste website was een beetje een ramp. Het was zelfs zo erg dat onze eerste klant, vanwege onze onbetrouwbaar uitziende website, alleen bereid was cash te betalen bij bezorging van de fiets. Dit werd uiteindelijk onze eerste tevreden klant!

De rest van de 30 fietsen werden in korte tijd verkocht. Hierdoor konden we in november 2011 onze website een nieuwe look geven. Toen begon het pas echt te lopen; we huurden een kantoor met magazijn en namen onze eerste werknemers aan. In 2013 besloten we om voor onze Franse vrienden Santafixie.FR, te openen, waarbij alle webinhoud vertaald werd in het Frans en we ook klantenservice in het Frans aan konden bieden.

verhaal santafixie

Ons doel was duidelijk: we wilden niet alleen fixie / single-speed fietsen aanbieden, maar ook fietsbenodigdheden en fietskleding. We richten ons vooral op producten die niet in elke andere fietswinkel beschikbaar zijn.

Sidns 2014 blijven we onze catalogus met fietsmerken continue uitbreiden. Ons team van 7 leden groeide daarbij ook. Toen we voor het eerst een omzet hadden van 1.000.000 besloten we Santafixie.NL te open, zodat we ook de mensen op de Nederlandse markt van dienst konden zijn. Hierdoor moesten we verhuizen naar ons huidige adres; een logistiek centrum van 1.100 m2 in Barcelona. De Nederlandse webshop werd al gauw opgevolgd door de Italiaanse y la de Britse web shop.

In 2017 vernieuwden we ons op visueel en op strategisch niveau. Ons nieuwe doel, naar aanleiding van alles wat we in 6 jaar hadden geleerd, was om ons eigen fietsmerk te lanceren. Gedurende een jaar werkten we aan de ontwikkeling van een nieuw fixie design en zochten we naar een fabriek welke voldeed aan al onze kwaliteitseisen. Zo konden we de Santafixie Raval officieel op de markt brengen.

De Santafixie Raval is een stadsfiets met een agressieve, maar comfortabele esthetiek, tegen een geweldige prijs. Sinds 2018 is de Raval jaar na jaar de bestverkopende fiets in onze winkel. Met de Raval zetten we onszelf op de markt als fietsenmerk binnen de fixiewereld.

verhaal santafixie

Het jaar 2020 bracht een flink aantal verrassingen. Een explosie in het magazijn naast ons kantoor verwoestte ons kantoor en een deel van ons magazijn. Daarna kwam de pandemie, welke de mobiliteit van miljoenen mensen wereldwijd beïnvloedde. Hierdoor werden niet alleen onze fietscomponenten uitverkocht, maar ook fietsrollen, verfsprays en andere accessoires. Door de enorme vraag konden wij onze Duitse webshop Santafixie.DE openen.

In 2021 bestaat ons team uit 22 mensen. We hebben onszelf daarbij nieuwe doelen gesteld. We willen onder andere ons eigen merk Santafixie-componenten op de markt brengen en webshops openen in nieuwe landen. Ons doel voor de komende 10 jaar is simpel: we willen groeien en steden en straten blijven vullen met fixies. Zo hopen we samen met jullie een positieve impact te hebben op onze omgeving en op het niveau.

Santafixie is beetje bij beetje gegroeid, maar we zijn altijd vooruit gegaan zonder te stoppen, op volle snelheid en zonder remmen.

Kun je ons nog eens 10 jaar vergezellen?

verhaal santafixie

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *