Hoe kun je de kou bestrijden op de fiets?

10/16/2020
fietsen in koud weer

De winter komt eraan en dat houdt in dat we ons goed moeten kleden zodat we het niet koud krijgen tijdens het fietsen. Voor velen betekent de komst van de kou dat ze de fiets geparkeerd laten staan tot het voorjaar, maar dat is niet de juiste houding. Blijf de fiets gebruiken als vervoermiddel om naar het werk te gaan, om door de stad te rijden of om te trainen. Laat de kou geen reden zijn om de fiets niet te gebruiken.

In dit artikel geven we je enkele eenvoudige tips zodat je de kou kunt bestrijden, jezelf goed kunt kleden en kunt genieten op de fiets.

ALLE FIETSKLEDING WEERGEVEN

 1. Maak een planning

Het is belangrijk om een goede planning te hebben en te weten op welk tijdstip we de fiets pakken en voor hoelang. Een goede planning kan helpen zorgen dat we niet naar buiten gaan bij koude temperaturen en ons helpen om nog iets meer te kunnen genieten van de warmte van de zon.

Probeer ‘s middags naar buiten te gaan, tussen 12 en 14 uur, wanneer de zon ons meer warmte kan bieden en we het dus niet zo koud hebben als tijdens de eerste of laatste uurtjes van de dag. Het is belangrijk om rekening te houden met hoe lang we op de fiets gaan zitten, want als we de rit te lang maken, zal de kou een bedreiging gaan vormen. We moeten altijd wat extra kleding meenemen, zoals een windjack, een vest, een gezichtsbedekking of handschoenen die we kunnen aandoen en die ons beschermen tegen de kou, voor het geval dat de temperatuur begint te dalen.

2. Bereid je voor

Zet een lekkere kop koffie of maak een warme kop thee klaar voor jezelf voordat je naar buiten gaat om te genieten van je fiets. Zo verhoog je de lichaamswarmte. Als je iets warms drinkt, zorgt dit ervoor dat de warmte van je lichaam stijgt en je meer kracht hebt om de kou tegen te gaan.

Zorg dat je alles op orde hebt en denk na over alle dingen die je nodig hebt voor je uitstapje. Vergeet niet om gereedschap mee te nemen voor eventuele lekke banden of om kapotte onderdelen te repareren.

Hoe kun je de kou bestrijden op de fiets

3. De kleding

Het dragen van goede kleding is essentieel om ons te beschermen tegen de kou tijdens de wintermaanden. Het probleem begint echter wanneer we beginnen te zweten. De kleding moet ademend zijn, de lichaamswarmte op de juiste manier vasthouden en het zweet absorberen.

Als we beginnen te zweten, beginnen onze kleren nat te worden. Dit is de belangrijkste oorzaak van de daling van onze lichaamstemperatuur. Dan worden we kouder dan normaal. Daarom is het belangrijk om een goed kledingstuk te dragen dat zweet absorbeert en ademend is.

De eerste laag kleren moet bestaan uit een thermisch T-shirt, dat goed aansluit op het lichaam en vooral niet gemaakt is van katoen. Katoen heeft veel tijd nodig om te drogen als het nat wordt en dat zou ons natter en kouder doen voelen. Dit T-shirt kan zowel lange als korte mouwen hebben. Lange mouwen worden aanbevolen, om ook de temperatuur van de armen op peil te houden.

De tweede laag moet iets warms zijn, zonder dat het te dik is, en het moet ademen. Het wordt aanbevolen om een tweede laag te kiezen die gevoerd is met wol of een thermisch materiaal.

De laatste laag die we moeten dragen moet ons beschermen tegen de kou en de wind. De wind is een factor die ervoor zorgt dat we ons kouder voelen als we fietsen, aangezien de gevoelstemperatuur lager is als we met hoge snelheden rijden. Het is belangrijk dat dit kledingstuk winddicht is, om de lucht te remmen en te zorgen dat deze niet binnendringt.

Als je op de fiets naar het werk gaat, is het handig om een reservekledingstuk mee te nemen in je tas of rugzak, zodat je bij aankomst het meest geschikte kledingstuk kunt aantrekken om je activiteit op de juiste manier uit te kunnen voeren.

Hoe kun je de kou bestrijden op de fiets

ALLE FIETSKLEDING WEERGEVEN

4. Accessoires

Accessoires zijn aanvullingen die het voor ons eenvoudiger en comfortabeler maken om te fietsen. Ze spelen een belangrijke rol in de winter, omdat we hiermee de lichaamsdelen die het meest aan de kou worden blootgesteld op de juiste manier kunnen beschermen, zoals het hoofd, de handen, de voeten en het gezicht.

Het is belangrijk om de uiteinden van ons lichaam op de juiste manier te kleden, want hier ontsnapt de lichaamswarmte het snelst. Voor de handen moeten we goede en lange handschoenen dragen die onze vingers beschermen tegen de kou en ons tegelijkertijd de meeste comfort bieden wanneer we het stuur van de fiets moeten vastpakken.

Een ander belangrijk accessoire zijn de schoenbedekkingen. Als je koude voeten hebt, is dit ietwat onaangenaam, dus het is belangrijk om ze te beschermen en te voorkomen dat de kou hier binnendringt.

De gezichtsbedekking, de helmmuts of een muts zijn accessoires die ons meer lichaamswarmte geven en voorkomen dat de lichaamswarmte naar ons hoofd stijgt. Tegelijkertijd houden we onze oren en neus goed beschermd tegen de koude winden van de winter.

ALLE ACCESSOIRES VOOR FIETSERS WEERGEVEN

5. Voeding

Een zeer belangrijk gegeven dat niet over het hoofd kan worden gezien tijdens winterse uitstapjes is het zorgen voor een goede voeding en hydratatie. Eten vóór en tijdens de rit is erg belangrijk, vooral als het koud is. Als we het koud hebben, verbruikt ons lichaam meer calorieën en daarom moet onze calorie-inname hoger zijn. Het is belangrijk om altijd wat eten mee te nemen, zoals energierepen of fruit. Dit is vooral belangrijk als je een rit maakt met hoge intensiteit of vele uren op de fiets gaat zitten.

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het eten op koude dagen is hydratatie. In het algemeen drinken we in de winter minder water tijdens het fietsen, maar ons lichaam moet goed gehydrateerd zijn om de spieren goed te laten functioneren en om te voorkomen dat ze vermoeid raken door uitdroging. Wij raden je aan om regelmatig te drinken, elke 20 tot 30 minuten, zelfs als je geen dorst hebt, en het te combineren met zouten of isotone dranken. Zo helpen we ons lichaam bij het verlies van zouten en mineralen door het zweten.

6. Zorg dat je zichtbaar bent

Het hele jaar door is het belangrijk om goed zichtbaar te blijven tijdens het fietsen, maar dit is belangrijker gedurende de wintermaanden. Dit komt omdat er in deze periode minder daglicht is en de auto’s zich minder bewust zijn van het feit dat ze in de winter fietsers kunnen tegenkomen.

Het is belangrijk om altijd je achterlicht aan te hebben en een zichtbaar en felgekleurd kledingstuk te dragen om de aandacht te trekken van eventuele voetgangers of voertuigen die je tegenkomt.

Hoe kun je de kou bestrijden op de fiets

ZIE ALLE LICHTEN VOOR DE FIETS

7. Zorg dat de fiets in goede conditie is

Het is zeer belangrijk om te zorgen dat de fiets in goede conditie is voordat je vertrekt, vooral in de winter is dit belangrijker. Je moet zorgen dat de remmen goed werken, de banden controleren, de juiste druk zetten om de juiste grip te krijgen en alle onderdelen van de fiets in goede staat houden.

Als je je fiets in goede conditie houdt, ben je veiliger als je hem gebruikt en kun je hem langer blijven gebruiken.

Bij Santafixie vind je een breed scala aan kleding en uitrusting die je nodig hebt om er in de winter op uit te trekken en te genieten van je fiets zonder bang te hoeven zijn dat je het koud krijgt.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *